Fala uderzeniowa wytworzona przez samolot Northrop T-38 Talon lecący z prędkością naddźwiękową nad pustynią Mojave. Efekt na zdjęciu uzyskany został za pomocą metody obrazowania smugowego. źródło: NASA
@zaorany_1: Naddźwiękowej. Przy tej prędkości samolot porusza się szybciej niż otaczające go powietrze (uciekające przed nim). W związku z tym, na dziobie samolotu powstaje coraz większe ciśnienie - stąd fala uderzeniowa.
@zaorany_1: This schlieren image dramatically displays the shock wave of a supersonic jet flying over the Mojave Desert. Researchers used NASA-developed image processing software to remove the desert background, then combined and averaged multiple frames to produce a clear picture of the shock waves. Credits: NASA Photo
Powiedzcie mi czy jest złego lub nietaktownego w tym co napisałem (zamazałem tylko prywatne informacje). To jakoś dziesiąta blokada, którą dostałem w tym roku, w większości z powodów, których nie rozumiem. #tinder #randkujzwykopem
Fala uderzeniowa wytworzona przez samolot Northrop T-38 Talon lecący z prędkością naddźwiękową nad pustynią Mojave.
Efekt na zdjęciu uzyskany został za pomocą metody obrazowania smugowego.
źródło: NASA
Credits: NASA Photo