Wpis z mikrobloga

#csgo #csgotrade #cctrade #allegro

TL;DR

Mirki pamiętajcie, zawsze jak sprzedajecie coś na allegro to sprawdzajcie czy macie kasę na koncie payU przez allegro i dopiero wtedy wysyłacie swoje itemki do sprzedającego. Ktoś mnie #!$%@?ł dzisiaj na 50k, głównie z mojej głupoty. Wystawiłem wieczorem 50k na allegro, rano po 7 ktoś kupił 32 sztuki, dostałem tradycyjnie 3 maile (sprzedano, wybrano sposób, otrzymałeś płatność payU), więc wysłałem klucze i poszedłem spać dalej. Jakieś 20 minut potem inny koleś (zapewne ten sam z innego maila) kupił pozostałe 18. Wszystko tak samo jak za 1 razem, więc wysłałem. Wbiłem właśnie na allegro i chciałem wypłacić hajs. I co? do wypłaty 0 zł. sprawdziłem maile, pierwsze 2 są legitne, 3 to podróbka wygląda idealnie tak samo, jednak nie ma certyfikatu. Gdybym sprawdził najpierw na allegro czy napewno mam hajs na payU to nie byłoby problemu, jednak 1-szy raz coś takiego mi się zdarzyło no i poszło. Mój błąd. Jakieś szanse na wywalczenie czegokolwiek od allegro?

Pamiętajcie zawsze sprawdzajcie stan konta payU na allegro, przed wysyłaniem czegokolwiek.
  • 18
  • Odpowiedz
@WronaReload: niby tak, płatności nigdy naprawdę nie wysłał. Jednak jak do kogoś takiego dojść, sprawdziłem konta allegro, czyściutkie są, to pewnie jedyny "zakup" z nich. maile raczej też na 1 akcję zrobione. Dane raczej fałszywe.
  • Odpowiedz
niby tak, płatności nigdy naprawdę nie wysłał. Jednak jak do kogoś takiego dojść, sprawdziłem konta allegro, czyściutkie są, to pewnie jedyny "zakup" z nich. maile raczej też na 1 akcję zrobione. Dane raczej fałszywe.

@only:
  • Odpowiedz
@DunkLord: miałem podobną sytuację. od allegro nic nie dostaniesz, oni chronią tylko kupujących... jeśli zgłosisz sprawę na policję to udostępnią tylko logi. btw dzwoń do PayU i podaj im adres, z którego wysłano fakeowego maila. napisz mi go też na priv jeśli możesz, bo może to ta sama osoba.
  • Odpowiedz
@DunkLord: przeczytaj w regulaminie ile gosc ma czasu, zeby zaplacic za towar
mimo wszystko sprobuj sie kontaktowac przez te fejkowe numery czy tez fejkowe meile
po przekroczeniu terminu zaplaty niezwlocznie udaj sie na komende i zglos popelnienie przestepstwa (oszustwa)

wydaje mi sie, ze allegro ci nie pomoze, bo nie ma chyba czegos takiego jak 'program ochrony SPRZEDAJACYCH', ale dla pewnosci napisz do nich, wtedy bedziesz mial pewnosc

ewentualnie mozesz pobawic
  • Odpowiedz
@DunkLord: Zawsze jak ci mail przychodzi z informacją o zaksięgowaniu wpłaty to sprawdzaj z jakiego adresu został wysłany i porównaj z legitnym. Zawszę tak robię i już raz ktoś chciał mnie wyruchać tym samym sposobem.
  • Odpowiedz
@ZjemCiKeczup: wiem, teraz już się będę pilnował i sprawdzał po prostu na allegro czy mam w payU wpłatę. pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, dobrze że to 50k, a nie np. 500.
  • Odpowiedz
Kiedys pisalem o tym na wykopie, bo tez dostalem takiego maila. U mnie na szczescie nie zgadzaly sie polskie znaki. I zaczalem drazyc i wyszlo ze to fejk. OD tamtej pory zakladka z lista wplat u kupujacych u mnie zawsze otwarta i sprawdzam. Dodam ze ten koles co okradl @DunkLord: dzialal masowo, bo dzisiaj w nocy dostalem maile od zaprzyjaznionych konkurentow z allegro o takiej formie skamu, takze musialo to
  • Odpowiedz