Wpis z mikrobloga

Chciałbym poznać wasze zdanie odnośnie nauki.

Np. taka matematyka

Człowiek siedzi nad tym, raz pojmie, raz nie.
Tyle niektórzy problemu mają z tym, są spoko osoby które nie zdają przez ten przedmiot.

Na poważnie pytam ktoś umie dodawać odejmować, dzielić, mnożyć, potęgi, pierwiastki, obliczyć objętność i pole.
Gdzie się w życiu przyda więcej ? Jeżeli nie idzie sie dalej na studia w tym kierunku.

Ktoś napisze rozwija intelektualnie ( podobno na studiach często przychodzą wykładowcy i dają kilka zagadek i tyle - tak słyszałem od jednego ) no ale ktoś może się czymś innym interesować i przeznaczyć ten czas na jakieś hobby, a nie siedzieć nad czymś co mu sie w życiu raczej nie przyda.

Podobno po roku szkolnym jak się pamięta 20 % to jest to świetny wynik.
Jak kogoś pytam kto jest w wieku 30-35 lat to mało pamięta co do czego.

Jesteście zwolennikami poglądu "każda szkoła powinna mieć swój program nauczania i MEN nic do tego" czy tak jak jest teraz ?

#studbaza #techbaza #edukacja
  • 6
  • Odpowiedz
@matt1807: Gdyby każda szkoła miała swój program to nie dałoby się ich porównać. A problem tyczy się nie tylko matematyki, również innych przedmiotów. Uczysz się wielu rzeczy które się nie przydają, też mi się to nie podoba. Ale co do matematyki, to jest chyba najtrudniejsza w szkolem, stąd te hejty na nią. Ale należy zauważyć, że matematyka uczy myślenia. Ale wydaje mi się, że gdzieś do liceum, bo na takich
  • Odpowiedz
@matt1807:

Na poważnie pytam ktoś umie dodawać odejmować, dzielić, mnożyć, potęgi, pierwiastki, obliczyć objętność i pole.

Gdzie się w życiu przyda więcej ? Jeżeli nie idzie sie dalej na studia w tym kierunku.

Przecież w średniej jest niewiele więcej ponad to co napisałeś. Zamiast się nad tym zastanawiać, lepiej siąść, ogarnąć temat i mieć z głowy facetke elo.
  • Odpowiedz
@matt1807
Mam nadzieje ze to zrzutka dzieciaka, któremu się nie chce uczyć na przyre bo to co napisałeś jest dość oczywiste.
przedmioty ścisłe mają nie tylko za zadanie nauczyć cię rzeczy praktycznych ale także rozwinąć umiejętność analitycznego myślenia i szybszego zapamiętywania. A to się przecież przydaje w dorosłym życiu. Zadaniem szkoły jest też nakierować ucznia na dalszą drogę. Skąd dzieciak ma wiedziec że faktycznie jest dobry z matmy i powinien iść
  • Odpowiedz