Wpis z mikrobloga

@casadin: nie ma dwóch warstw ale są dwie ciecze o różnej temperaturze krzepnięcia. Najpierw wymarza woda bo zamarza w wyższej temperaturze, tworzy kryształy które nie muszą być widoczne gołym, zagęszcza w ten sposób resztę cieczy i obniża jej temperaturę krzepnięcia kolejnej porcji wody aż do pełnego wymrożenia wody i zamarznięcia alkoholu w temperaturze -114 C. Zgłaszam się na 500 :)
@vegaushp hmm. Za czasów moich lat szkolnych mówili, że zwykle roztwory maja niższą temperaturę krzepnięcia niż czyste substancje. To dlatego posypuje się drogi solą i dlatego przy małych przymrozkach rośliny nie zamarzają. A więc człowiek też nie zamarza przy zerze, a lekko poniżej.
@vegaushp słyszałem takie wyjaśnienie, że wódka zamarza kiedy jest świeżo z produkcji. Niezbyt chce mi się w to wierzyć ale może jakiś domorosly gorzelnik się wypowie.
No przecież w wódce nie ma 2 warstw: warstwy 60 % wody i warstwy alkoholu 40 %. I nie jest tak że woda zamarza a alkohol pozostaje ciekły xD No chyba że tak jest, nie wiem jestem debilem wytłumacz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo ty twierdzisz że w wódce woda powinna zamarznąć ?


@casadin: jest taki gatunek piwa ktory nazywa sie Eisbock. Polega on na wymrazaniu wody