Wpis z mikrobloga

#android #mechanikasamochodowa

Szukam aplikacji na androida dzięki której mając zwykły adapter na OBDII przez BT, mogę zmodyfikować działanie informacji dla użytkownika. Tzn np wyłączyć niektóre kontrolki albo sygnały ostrzegawcze. Jest jakaś aplikacja gdzie po prostu mam zakładki i np jedną z nich są sound alerts czy coś takiego i mogę sobie przytyczkiem albo cyfrą 0 albo 1 zmienić aby np wyłączyć dźwięk ostrzegawczy który jest przypisany do danej sytuacji.. albo ściszyć. Albo zakładka w stylu visual alerts.. Gdzie mam wyszczególnione wszystkie/część kontrolek.. i np w tej zakładce podkategoria bulbs.. gdzie po wejściu w nią mam wyświetlone wszystkie sytuacje kiedy ma się zapalić kontrolka od przepalonej żarówki.. gdzie przy tablicy rejestrycyjnej przytyczkiem mogę wybrać don't show albo wyłącz...

Ogólnie szukam czegoś w tym stylu. Ktoś zna taką apkę ?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pamiętam że do liczników od VAGów są jakieś modyfikowane przez użytkowników wsady. Ale one zwykle odblokowywały funkcje z innych wersji liczników (np. włączanie podświetlania wskazówek po włożeniu kluczyka): http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?93054-Licznik-ciekawostki-softu-paczka-z-softami

Zresztą do niektórych sterowników silnika np. motronic 7.5 też jest sporo możliwości wyłączania osprzętu aby nie zgłaszało błedów jak np. przy swapie wywali się pompkę od sprawdzania szczelności EVAPu.
  • Odpowiedz
Nie ma czegoś takiego. W VAG wiele z takich komunikatów VCDSem możesz wyłączyć ale i tak nie wszystkie. Pomyśl jak to było by takie proste to wielu ludzi nie robiło by np. poduszek czy absu bo po prostu wyłączyli by sobie kontrolkę poprze odb i interfejs z Ali za 2 dolce
  • Odpowiedz
@WiewiurPL: No i tak powinno być.. nie wiem czemu nie ma tego normalnie w opcjach samochodu... Imho każdy powinien mieć możliwość ustawienia sobie samochodu jak mu się podoba.
Czyli jedyne wyjście to w jakiś sposób zgrać cały program samochodu, lub licznika(?) otworzyć go w notatniku o ile nie będzie krzaczków wyszukać żądane linie kodu, tam zmienić/usunać wartości i potem wgrać zmodyfikowany na miejsce oryginalnego( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@r5678: WAT?! No dobra. Jest to wykonalne, ale raczej nie w notatniku, przez tani interfejs z ali :p Pomijając juz fakt, ze wyłączanie ostrzezen to po prostu skrajna GŁUPOTA, to w pewnych przypadkach podchodzi to juz pod powazne przestępstwo. Lepiej po prostu napraw to co Ci nie działa, ztobisz to szybciej i taniej niz modyfikujac oprogramowanie sterownika :D
  • Odpowiedz
@wanamingo: WAT ?. Serio chęc wyłączenia kontrolki od przepalonej żarówki od tablicy to przestępstwo ? Jeszcze poważne.. O czym ty mówisz w ogóle.. stare samochody w ogóle nie mają ostrzeżeń i co.. wszystkich ludzi ze starymi autami zamknąć bo auto nie rozprasza ich podczas jazdy ? Głupotą to są te ostrzeżenia.
Dawno nie czytałem nic tak absurdalnego..
  • Odpowiedz
@r5678: bardziej chodzilo mi o kontrolki poduszek itp. Sorry za tyrade, jestem behapowcem :D Wracajac do sedna sprawy, to dlaczego ta kontrolka od żarówek sie w ogóle swieci?
  • Odpowiedz
@wanamingo: mi nie chodzi o to żeby samochód nie informował o problemie tylko aby to robił w nieinwazyjny sposób. Czyli żadnych buzzerow a kontrolki o mało ważnych rzeczy mają się nie świecić. Zwlaszcza że są specjalnie mocne aby razily kierowcę.

Kontrolka się świeci bo nie świeci się jedna z żarówek podświetlenia tablicy. Problem leży w instalacji elektrycznej bo żarówka jest dobra. Pracodawca nie chce wysłać auta na naprawe, gdyż musi
  • Odpowiedz