Hej, Mirki. Mam problem z #unity. Chciałem użyć Global Fog ze Standard Assetów i zmienić kolor mgły na inny niż szary, tylko, że nie wiem jak to zrobić. Próbowałem sprawdzić skrypt ale sam nie znalazłem fragmentu, który by za to odpowiadał. Szukając w Googlach, wygląda na to, że powinien być w inspectorze parametr dot. koloru. Ma ktoś pomysł co powinienem zrobić? #gamedev
@Konstrukt: Global Fog ma chyba swój shader? Tam pewnie jest kolor. edit: Znalazłem w shaderze:
// Lerp between fog color & original scene color // by fog amount return lerp (unity_FogColor, sceneColor, fogFac); Czyli j.w.: bierze kolor z ustawienia fog w oknie Lighting
@jigsaw96: O kurde, dzięki. Nie rozumiem co tam się dzieje w tym shaderze ale łopatologicznymi metodami udało mi się zrobić dwie mgły w różnych kolorach. ( ͡°͜ʖ͡°) **Miałbym jeszcze jedno pytanie jeśli ogarniasz shadery: stworzyłem dodatkową zmienną _WhatTheFuck, i w inspectorze można tam podpiąć jakąś teksturę. Czy wiesz jak zrobić żeby zamiast tekstury można było po prostu wprowadzić wartość RGB?
To tak ma działać? Jestem na Plutonie bez kombinezonu w samych majtkach, poziom tlenu w atmosferze 0%, temperatura -200 st. C. Moja postać od razu po wyjściu ze statku powinna chyba umrzeć? xd #starfield #gry #bethesda
Próbowałem sprawdzić skrypt ale sam nie znalazłem fragmentu, który by za to odpowiadał. Szukając w Googlach, wygląda na to, że powinien być w inspectorze parametr dot. koloru. Ma ktoś pomysł co powinienem zrobić?
#gamedev
edit: Znalazłem w shaderze:
// Lerp between fog color & original scene color// by fog amount
return lerp (unity_FogColor, sceneColor, fogFac);
Czyli j.w.: bierze kolor z ustawienia fog w oknie Lighting
**Miałbym jeszcze jedno pytanie jeśli ogarniasz shadery: stworzyłem dodatkową zmienną _WhatTheFuck, i w inspectorze można tam podpiąć jakąś teksturę. Czy wiesz jak zrobić żeby zamiast tekstury można było po prostu wprowadzić wartość RGB?
Początek:**
Shader "MyFogTestTemp" {Properties
https://docs.unity3d.com/Manual/SL-Shader.html