Wpis z mikrobloga

Mireczki znające się na #gotowanie pomóżcie bo wszystkie kary na mnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Robie kotlety wigilijne z ziemniaków, pieczarek, cebuli i innych tam mąk (zbożowych i psychicznych)
Smakują 10/10, ale wychodzi mi bardzo delikatne, rozwalające się ciasto, które trzyma tylko panierka.
Co dodać do masy, żeby była bardziej gęsta i zbita?
Mam mąkę kukurydzianą, żytnią, gryczaną, ziemniaczaną i jajka.
Od razu dodam, że mąka pszenna odpada bo #nowheatchallenge

#gotujzwykopem
  • 20
@Mirabelia: do surowych ziemniakow, startych, niestety ale zawsze jest potrzebna maka pszenna poniewaz posiada wieksza zawartosc glutenu ktory wiaze ciasto. Drugim czynnikiem oslabiajającym zwartosc ciasta jest zbyt dlugie wyrabianie. Ciasto pod wplywem wyrabiania recami sie ogrzewa i traci wlasciwosci spajajace. No a trzecia przyczyna moze byc zbyt slabe odcisniecie ziemniakow?

Niby jajka powinny zalatwic sprawe, ale logicznie rzecz biorac ciasto nadal bedzie sie rozplywac pod zbyt duza iloscia bialek...

P.s. jesli