Wpis z mikrobloga

@Sacramoni: do mierzenia zawartości kawy w kawie ( ͡º ͜ʖ͡º) Dla filtrowych kaw jest określona "idealna" zawartość TDS. Czasami określa się/upraszcza się jako "uzysk"

http://www.coffeedesk.pl/product/2934/Refraktometr-Vst-Lab-Coffee---Espresso-Iii

http://www.perfectdailygrind.com/2016/03/coffee-science-tds-care/

Przy espresso po prostu waży się espresso (ile ml z ilu gram i określa się poziom ekstrakcji), ale z kawą filtrową tak łatwo nie ma.
@geuze dobrze prawi :) Kawa przelewowa ma około 1-2% drobinek kawy rozpuszczonych w wodzie. I ten wskaźnik bada się za pomocą refraktometru. Profesjonaliści określili jakie to mniej więcej powinny być wskaźniki dla kawy zarówno przelewowych jak i espresso - w ten sposób można sprawdzić np. jej powtarzalność, czy poprawność zaparzenia (choć to tylko jeden z czynników). Wartości TDS (mierzone w refraktometrze) sprawdzane są także podczas mistrzostw baristów.