Wpis z mikrobloga

@KaroIina: Warzywa z robakami w środku (albo pryskane taką chemią, że to gorsze dla zdrowia niż robaczki), mięso badane weterynaryjnie tylko co którąś sztukę... Nie mówiąc o tym co mogło wpaść do produktów na hali produkcyjnej i o higienie pracy...
@KaroIina: Glownym problemem w pieczywie jest kwas fitowy, przez ktory bedziesz mniej wchlaniala zelaza, cynku, magnezu i innych mineralow. Najlpeszym sposobem na zmiejszenie kwasu fitowego w pieczywie jest fermentacja czyli uzycie naturalnego zakwasu. Jeszcze 100 lat temu wszytskie pieczywa byly na zakwasie, teraz chelb na zakwasie to rarytas. Latwiej jest uzyc drozdzy spozywczych, ktore nie przeprowadzaja fermentacji. Stad generalnie pojawilo sie tak wiele osob, ktore chociaz nie maja celiaki to narzekaja
@KaroIina: to zalezy jakiej diety chcesz przestrzegacc. jesli chcesz miec caly czas weglowodany w swoim jadlospisie to ryz czy ziemniaki czy niekotore kasze sa ok, pamietaj ze makaron czy couscous to tez pszenica. ci ktorzy podazaja LCHF nie uzywaja tez ryzu, zmieniakow, makaronow, kasz itd