Wpis z mikrobloga

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar

Wpasowując się w ogólny trend branży pt. "stare jest jare" Jaeger-LeCoultre świętowało rok 2016 obchodząc 85. urodziny swojego legendarnego (i zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnego modelu), jakim jest Reverso. Jest to wspaniała ikona marki oferowana w 18 karatowym złocie. Myślę, że nawet osoby do tej pory niechętne idei dwóch tarcz (druga w pierwszym komentarzu) docenią jego kunszt.

85 lat to bardzo wiele czasu. Prezydentem Polski był Ignacy Mościcki, a swój ostatni wynalazek patentował Thomas Edison. W 1931 Jaeger-LeCoultre Reverso zadebiutował jako... zegarek sportowy. Dziś, po latach, z pewnością nikt nie zakwalifikowałby tego zegarka do grona wyczynowców, a wymyślony został przecież do... gry w polo! Podczas zimy przełomu lat 1930 i 1931 szwajcarski biznesmen i kolekcjoner zegarków César de Trey podczas swojej podróży po Indiach miał okazję uczestniczyć w meczu polo oficerów armii brytyjskiej. Podczas meczu jeden z oficerów angielskich rozbił swój zegarek i postanowił założyć się z Cesarem o to, aby znalazł dla niego zegarek na tyle wytrzymały, aby mógł przetrwać mecz polo. De Trey udał się do człowieka o nazwisku Jacques-David LeCoultre... Teraz, po latach Reverso jest jednym z symboli art-deco i jednym z najbardziej ponadczasowych zegarków świata. Jego unikalny design na stałe wpasował się w świat zegarmistrzostwa i stał się symbolem marki JLC.

Reverso Tribute Calendar jest oczywiście również zaprojektowany na planie prostokąta. Mierzy 49,2 milimetra na 30 milimetrów i tym samym przerasta nawet model Large Duoface. Zegarek ma grubość 10,9 milimetrów. Jego rozmiar wynika w głównej mierze z zastosowania mechanizmu 853 z tzw. potrójnym kalendarzem. Mechanizm ten uzewnętrznia się na obu tarczach za pomocą komplikacji takich jak wskazania dnia i miesiąca, fazy ksieżyca oraz daty. Mimo mnogości wskazań zegarek zachowuje prosty klasyczny wygląd- w głównej mierze dzięki symetrycznemu wzornictwu. Wspaniała srebrna tarcza stanowi wyśmienity kontrast wobec różowego złota dominującego w zegarku.

Mechanizm 853 operuje na 3Hz i posiada maksymalną rezerwę chodu 45 godzin. Może dziwić fakt niskiej częstotliwości (3Hz to około 21,600 na godzinę), lecz zegarek ten nie posiada sekundnika, zatem jest to wartość wystarczająca. Moim skromnym zdaniem- jeśli w zamian za sekundnik dostajemy fazy księżyca, to dobry deal :)

Pierwsze modele Reverso były jednostronne (aby można było chronić szkło podczas meczu polo), ale obecnie model ten słynie z dwustronności. Po obróceniu zegarka na drugą stronę widzimy piękną, ciemną tarczę wykonaną Clous de Paris, z bardzo ciekawym wskaźnikiem dzień/noc na godzinie 6. Druga tarcza nie tylko różni się zatem stylem, lecz również oferowanymi komplikacjami.

Mimo legendarnego statusu zegarka Jaeger-LeCoultre ciągle próbuje go ulepszać i koloryzować. Chociaż Reverso już słynie z idealnego wręcz wykonania, każdy kolejny model w rodzinie bez wyjątku zadziwia. Popatrzcie chociażby na wykonanie niewidocznego środka (zdjęcia w komentarzach)- szczegóły mają znaczenie. Trudno o bardziej charakterystyczny zegarek- z pewnością można go stawiać na równi z Rolexem Submarinerem, Omegą Speedmaster, czy Audemarsem Royal Oak... Pamiętajcie jednak, że Reverso powstało kilkadziesiąt lat wcześniej.

#watchboners #zegarki #zegarkiboners #zegarek #watch

Zachęcam do otwierania zdjęć w nowym oknie

Ci, którzy znają mnie tu trochę lepiej wiedzą, co sądzę o Reverso i jaką rolę odegrał w moim życiu. Niedawno dostałem ofertę lokalnego sprzedawcy na Tribute Calendar... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
AntoniPatek - Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar

Wpasowując się w ogólny tr...

źródło: comment_CoyWS4pK9quCReHxIU27O98V5PHEZMzH.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@AntoniPatek: sprawdzam Twoja cierpliwość określeniami ładny, fajny, brzydki i musze powiedzieć, że narazie wygrywasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pstryknie jakąś fotkę jak to wyglada w realu, taki biedak jak ja to się wstydzi nawet przez sklepową witrynę popatrzeć na takie cuda
  • Odpowiedz
Ilość części mi wystarczy, robi wrażenie, zajmowałem się mechaniką precyzyjną w aparatach klasycznych, lustrzankach typu Hasselblad Minolta itp ale w porównaniu do takich zespołów to jak bym naprawiał ciężarówki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@AntoniPatek druga strona wygląda doskonale, w sumie zamiast sekundnika dostajemy kalendarz :) jaką rolę odegrał w Twoim życiu ten zegarek czy też jego pierwowzór? :)
  • Odpowiedz
  • 0
@AntoniPatek doceniam kunszt wykonania ale zegarek nie z mojej bajki, wolę okrągłe koperty. Co nie zmienia faktu, że wpis pierwsza klasa, rób tego więcej!
  • Odpowiedz