Hej wszystkim mam pytanie, czy zna ktoś może jakieś wiarygodne badania na temat rozpadu witamin pod wpływem temperatury? Chodzi mi między innymi o utratę witamin podczas gotowania, pieczenia itp. Znalazłem w internecie parę artykułów ale nigdzie nie było źródeł do badań, a część z nich była na tyle bzdurna że straszyła że jak będę jadł tylko gotowane rzeczy to wypłucze mi wszystkie witaminy i umrę. Chciałbym znaleźć coś bardziej wiarygodnego. Mireczki pomożecie ? #pytanie #zdrowie #nauka
@spriker: No właśnie niekoniecznie, surowe ziemniaki nie są zdrowe. I pytanie o ile zdrowiej ? Jeśli na np. wekowaniu stracę 5% witamin to specjalnie się tym nie przejmę ale jak stracę 95% wartości odżywczych to już raczej tak.
@Allpachino: Myślę, że sprawę można załatwić na chłopski rozum ( ͡°͜ʖ͡°) Witaminy to związki organiczne (zawierające węgiel). Wg Reguły van ’t Hoffa wzrost temp. O 10K powoduje 2-4 przyspieszenie reakcji.
#pytanie #zdrowie #nauka
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157505001067
(Vitamin losses: Retention during heat treatment and continual changes expressed by mathematical models)
Przykładowe wyniki: gotując warzywa, tracisz 66% witaminy A, 60% witaminy B9, 20-80% witaminy B1... itd.