Wpis z mikrobloga

Tak długo jak uda się utrzymać Unię Europejską (i powinniśmy wszystko robić, aby maksymalnie wspierać ten projekt), tak długo możemy być dużo bardziej bezpieczni jako kraj, aniżeli byśmy poza UE lub w przypadku, gdyby się rozpadła. Trzeba robić wszystko, aby utrzymać ten projekt przy życiu. Każdy, kto ma ochotę zniszczyć UE, ten:

1. Chce zniszczyć Polskę.
2. Wspiera interes rosyjski.

Tylko spójna UE i spójne NATO - współgrające razem, są gwarantem bezpieczeństwa i niepodległości RP.

#takaprawda #ukraina #polska #4konserwy #neuropa
  • 33
  • Odpowiedz
@world: W UE mamy niewiele do powiedzenia i problemem jest jej horrendalna korupcja. Tylko małej Irlandii udało się ukarać banksterów w UE to banksterzy rządzą. Wszyscy wiedzą o przekrętach Luksemburga i jak dymał na olbrzymią kasę UE, ale udają, że nie widzą i jego premiera wybierają na przewodniczącego KE :-D a afera jest zamiatana pod dywan i na razie jedynym ukaranym jest dziennikarz który sprawę ujawnił :-(

Czarno widzę przyszłość UE
  • Odpowiedz
@world: komik w Italii, LePen we Francji, Trump będzie miał w dupie, Putin będzie zacierał rączki

u nas te debile z Pisu, te karakany, nie ogarniają czym to wszystko śmierdzi
  • Odpowiedz
@world: Mi się podoba wolny handel ale gdy Niemcy narzucają prawa innym państwom to już mi się nie podoba.A UE nie gwarantuje bezpieczeństwa tylko pakt NATO a to co innego. Jeżeli Niemcy chcą sobie zapraszać imigrantów to proszę bardzo ale gdy chcą zmusić inne państwa do tego samego to mi się to nie podoba. Wolny handel jest spoko ale ze wszystkim innym wypierda... każde państwo powinno być suwerenne a nie że
  • Odpowiedz
A UE nie gwarantuje bezpieczeństwa tylko pakt NATO a to co innego.

@Koniasz: Bezpieczeństwo gwarantuje jedno i tylko jedno: interes w tym, żeby w razie wojny interweniować. Nie świstki papieru. Kiedy się wysyła na śmierć własnych obywateli i wydaje grube miliardy na zbrojenia? Wtedy, gdy się poważne interesy do obrony w zaatakowanym kraju. Dlatego nasz naturalny sojusznik to Niemcy (i w mniejszym stopniu Francja).

Celem UE jest zniszczenie państw narodowych bo
  • Odpowiedz
Bezpieczeństwo gwarantuje jedno i tylko jedno: interes w tym, żeby w razie wojny interweniować. Nie świstki papieru. Kiedy się wysyła na śmierć własnych obywateli i wydaje grube miliardy na zbrojenia? Wtedy, gdy się poważne interesy do obrony w zaatakowanym kraju. Dlatego nasz naturalny sojusznik to Niemcy (i w mniejszym stopniu Francja).

@Andreth: Czyli jak UE się rozpadnie to magicznie państwa nie będą ze sobą robiły interesów ?( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
Powiem więcej. Stworzenie superpaństwa, o którym była mowa jakiś czas temu, byłaby najlepszym remedium na potencjalne zagrożenie militarne.
  • Odpowiedz
Po co mam wymieniać jak i tak widzę że masz swoje zdanie i go nie zmienisz.

@Koniasz: Eee, czy tylko ja to czytam jako "nie mam bladego pojęcia"?

Nazwozili murzynów którzy zabijają i gwałcą ich obywateli ale nie można o tym głośno mówić bo to rasizm. W państwach tych istnieją strefy gdzie policja nie wjedzie z powodu strachu.

I jakoś Niemcom to w ogóle nie przeszkadza, tylko wykopkom w Polsce. Śmieszkuj
  • Odpowiedz
@world: Przy stworzeniu supermocarstwa oddajemy w zasadzie całą suwerenność stając się landem tegoż. Czy w tym państwie nasze interesy byłyby dostatecznie respektowane? Czy proces czynienia z nas peryferii systemu nie zostałby przyspieszony? Co z naszą polityką zagraniczną - wyrzucić do kosza np polepszenie stosunków z ChRL lub Białorusią bo to by się w Centrali mogło nie spodobać? To superpaństwo bardzo mi pachnie niemiecko-francuską hegemonią (po brexicie to już w ogóle może
  • Odpowiedz
Przy stworzeniu supermocarstwa oddajemy w zasadzie całą suwerenność stając się landem tegoż. Czy w tym państwie nasze interesy byłyby dostatecznie respektowane?

@willard: W założeniu, że traktujemy Twoje argumenty jako skrajnie prawdziwe, tzn. "tracimy suwerenność", będąc województwem superpaństwa, tak jak każdy kraj, który dokłada cegiełkę do jeszcze lepszego życia. Co takiego złego się dzieje, będąc jednym z landów najbogatszego regionu świata? Będziemy dokładnie tym samym co jakiś stan w USA.

Jeśli superpaństwo
  • Odpowiedz
@Den_Waldganger: Owszem, istnieje, nie jest wartością binarną i można jej część sprzedawać, jak my w 2004.

@world:

Będziemy dokładnie tym samym co jakiś stan w USA.

No, mniej-więcej. Ale jest różnica między byciem Kalifornią a Missisipi.

Jeśli superpaństwo nie dojdzie do skutku, ale jeśli też UE się nie utrzyma, to stracimy niepodległość na rzecz Rosji,

zbierając wszystko co najgorsze. Nie ma najmniejszych szans, aby się utrzymać jako państwo niezależne, tym
  • Odpowiedz