Wpis z mikrobloga

Cześć tutaj Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com. Posłuchaj bo nie będę następny raz tego powtarzał. Sześć lat piszę, nagrywam, mówię o piwie i wszystko jak krew w piach. Wszystko jak krew w piach. Dzisiaj odpalam, na facebooku dostaję link najpierw rano do artykułu cytującego yy materiał z agencji, yyy prawda, prasowej Newseria na temat piwa. Dziennikarz, zamiast wziąć zrobić ctrl+c, ctrl+v, na interii, zamiast po prostu to skopiować i wkleić, bo nawet do niczego więcej się nie nadaje, on sobie dodaje swoje dopiski, że piwo w Polsce można warzyć bez ograniczeń, musimy tylko się zastanowić ile chcemy przeznaczyć na sprzedaż, bo tu się zaczynają kło... NIE. Piwa domowego nie można sprzedawać. W ogóle. Niej tam troszkę, może 10 litrów. Nie, w ogóle nie można sprzedawać piwa domowego. Można tylko na własny użytek.

Druga sprawa. Otwieram następny artykuł, zrobiony na zlecenie Kompanii Piwowarskiej, największego producenta piwa w tym kraju. W tym kraju. W tym kraju, w którym się konsumuje najwięcej prawie piwa na świecie. Zapiszcie to sobie pac w pamięci. Blisko 100 litrów na głowę konsumuje przeciętny polak piwa, rozumiecie? Jesteśmy na 4 miejscu na świecie, za Czechami, Niemcami, Austryjakami. No czasami równo z ee Estonią, czasami Estonia nas wyprzedza. Zapiszcie sobie w tych eyyy, swoich eyy, notatnikach, czy w głowach czy w pamięci, że żenujące są błędy takie, gdy ktoś nie wie w jaki sposób powstaje
piwo. Piwo jest trunkiem narodowym polaków. Rozumiecie? Nie wóda, nie jakieś yy tanie jabole, niewiadomo co, nie może wina, wy byście może woleli żeby wino, wino jest takie ten, może whisky, omhyho ooo. Nie kumwa, piwo!

Piwo jest narodowym nnapojem polaków i każde dziecko od małego do, kurcze, starca największego ma wiedzieć jak piwo powstaje. Piwo powstaje w wyniku warzenia, przez erzet. Dlaczego? Bo to znaczy gotować! Gotować. Gotuje się brzeczkę. Brzeczkę, nie brzęczkę, bo brzęczka to jest kurhwa ptak. Więc gotuje się brzeczkę, właściwie zaciera się, potem się gotuje z chmielem, który jest tylko przyprawą i piwo nie jest zupą chmielową, tak samo jak rosół nie jest pieprzową. Nie jest złocistym, kurcze, pieprzonym trunkiem, bo tak samo może być czarne, brązowe, czerwone, jakie tam chcesz... Oprócz zielonego, bo to to jest szit, do którego się nale... dolewa niebieskiego barwnika, ale zostawmy to. Piwo się warzy przez erzet. To jest na ważne. Warzy się, potem tę brzeczkę się fermentuje i KONIEC.

Koniec, a nie jak czytam w artykule który powstał na zlecenie Kompanii Piwowarskiej, natyczącej ich Golden Ale, ktoś za to dał pieniądze. Ktoś ten artykuł widział i go zaaprobował i nie zauważył że napisali warzone przez żet z kropką i że napisali że “poddane procesowi procesowi destylacji i filtracji Ale, bo taką nazwę nosił warzony przez żet z kropką, przez Brytyjczyków trunek, było również głównym źródłem składników odżywczych w czasie wielkiego postu”. Co za bzdury! Żadnej destylacji! Destyluje się alkohole mocniejsze: wódkę, Whisky, koniak, tak? Ttam jest destylacja, w piwie nie ma żadnej destylacji. Tak samo jak w piwowarstwie domowym się piwa nie pędzi. Pędzi się bimber. Piwo się warzy. Warzy czyli gotuje, go-tu-je!

Za... zakonotujcie to sobie, żebyście już nie pisali warzone przez żet z kropką, bo mnie po prostu szlag trafia. Ile można? Ile? Piwne mity yyyymmm, Sto pytań do wszy... i wszystko a jak krew w piach. Człowiek sobie żyły wypruwa. Ii dalej jakiś cymbał jeden z drugim pisze warzone przeż. Jak wam poprawia wasz edytor tekstu to go #!$%@? zmieńcie. Albo weźcie sobie na... napiszcie w wyjątkach. bo wiem że tak czasami jest, że warzone automatycznie poprawia na żet z kropką. No nie może tak być! Warzymy przez że... erzet. YY zapamiętajcie sobie, pamiętacie "kaszka dzieciom kaszkę warzyła". Warzyła przez erzet. Gotowała znaczy. Piwo powstaje ze słodu. Głównie. Chmiel jest dodatkiem. Niekoniecznym. Nie wiem co jest mam pojedzie... alkohol przez samo “h” no i pszeniczne “szzzz”, a nie erzet. To tyle. Na razie. Cześć

#tomekkopyrazblogublogkopyracom #takbylo #pasta #piwo #kopyra
  • 1