Wpis z mikrobloga

#opera #html5
Używa ktoś jeszcze Opery12? Jak wyłączyć html5 na Youtube w tej nieco archaicznej przeglądarce? Było dobrze do dzisiaj, był flash i coś się dziś spieprzyło, na Firefox jakieś rozszerzenie jest ale na starą operę nic nie znajduję
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pgrde: Ja uzywam, ale w tej kwestii poleglem.

@codecalm: Ja tez uzywam 12 do wiekszosci rzeczy. Zalety: moge dowolnie dostosowac gesty myszy i to jest jedyna przegladarka jaka znam, ktora robi download calego pliku bez kopiowania w tle. Dzieki temu moge rozpoczac sciaganie filmu i od razu go wlaczyc, a w trakcie ogladania bedzie sie dalej sciagac.
  • Odpowiedz
@miki4ever: @henk: a co jest dla was istotne?

Bo ja też dosyć długo się 12 trzymałem, ale z puntu widzenia webdeva to dużymi brakami straszył ten silnik, a i właściciele stron mieli w duuuuużym poważaniu sprawdzanie kompatybilności. Nawet głupi gugiel serwował strony O12 sprzed 10 lat.
  • Odpowiedz
@miki4ever: może czegoś nie rozumiem, ale w nowej masz (prawie) normalnie dostęp do pliku w trakcie ściągania. Dla przykładu - ściągam sobie jakiś filmik z YT (wtyczką typu YT downloader), albo z jakiegokolwiek normalnego serwera, Opera pyta o miejsce zapisu pliku, wybieram jakiś katalog i się ściąga. Jeżeli wejdę do tego katalogu to wewnątrz będzie plik z filmikiem o rozszerzeniu .opdownload - mogę go normalnie odpalić przez VLC i oglądać
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: Na tym starym złomie nie pójdzie nic co nie wspiera procesorów SSE2
czyli wszystko oparte na chromium 20 (czyli chrome, chropery,. vivaldi itp) także ostatnie 2-3 wydania Firefox oraz parę innych mniej istotnych programów
@Gagar: @henk: No fakt, to pomaga, gdyby się dało stworzyć skrypt dopisujący taką frazę, moze by jeszcze pociągnął
  • Odpowiedz
@miki4ever: Zmodyfikowałem menu Opery 12 i linki Youtube otwieram w VLC player i jakoś działa (bez ręcznego przeklejania i bez dopisywania końcówki &nohtml5=1)

Item, "Otworz w VLC Player"="Copy,,,, "VLC" & Execute Program, "C:\Program Files\VideoLAN\VLC\vlc.exe", "%u"

Tzn prawie bo na samym YT otwiera mi kliknięciem film w VLC bez problemu
Ale gdy film jest osadzony np na wykopie to mi otwiera VLC i wkleja link "wykopu" a nie link Youtube, a taki
  • Odpowiedz
@Gagar: Dzieją się, jak najbardziej, coś takiego ma miejsce ale losowo? Czasami?
Używam co prawda jakiegoś css do poprawy ;) wyglądu wykopu
  • Odpowiedz
@Gagar: Na razie nie widzę by było prawie za każdym razem, ale zdarza się
Widziałem to wczoraj ale nie miałem czasu się przyjrzeć, nie zależy to od liczby komentarzy? Że musi być dużo?
  • Odpowiedz