Wpis z mikrobloga

ceny książek są zbyt wysokie

@czysta: zgadzam się, że ceny tych książek, które ja czytam są zbyt wysokie. Ale wydawca chce zarobić (bo autor to nie ma wiele do gadania i zazwyczaj dostaje grosze).

zawsze można iść do biblioteki i wypożyczyć

@Wladyslaw_Jagiello: znajdź mi bibliotekę, gdzie są książki z IT w miarę nowe. Jak czytasz powieści, które mają po 100 lat, to spoko. Ale jak ktoś chce czytać coś innego,
Przecież pisarz to dostaje grosze, znaczna większość ceny to wydawca, pośrednicy, księgarnia.

@pierre-van-hooijdonk: @Mesmeryzowany: dokładnie. Był w necie gdzieś wywiad z autorem, który pisał do Heliona. Autor dostaje grosze. Aż dziwne, że w ogóle komuś się chce pisać. Może dlatego coraz więcej jest tylko tłumaczeń z angielskiego (fakt, że na świecie jest więcej specjalistów, ale w Polsce też są - tylko nie piszą, bo im się tutaj nie opłaca).
Tak Czytam

@CurlyHairGirl: orientujesz się może czy mają tam coś z IT (programowanie itp)? Bo w takich miejscach zazwyczaj nie mają. Ale jakby rzeczywiście mieli, to nawet bym się przejechał (nawet jak nie są dużo tańsze niż w interencie - wystarczy, że porównywalne, to zaoszczędziłbym chociaż na wysyłce; bo w księgarniach stacjonarnych zazwyczaj jest sporo drożej niż w internecie, więc nawet z wysyłką bardziej się opłaca).
@CurlyHairGirl: z książkami jak z filmami. Ty pokazujesz kilka pozycji, tylko jeśli się nie mylę (bo nie widzę tytułów) to założę się że nie są to nowości. Do kina też są drogie bilety ale niektóre filmy potem to i na TVP obejrzę. Z książkami to samo i myślę że OPkowi nie chodziło o to, że nie można znaleźć sobie tanio książki, tylko że nowości są drogie. Oczywiście można poczekać aż coś
@mk321: http://takczytam.pl/ nie mam pojęcia bo zwykle ide prosto do kryminałów i sie nie rozglądam po księgarni :) Napisz do nich na fb czy mailowo pewnie Ci odpowiedzą
@pies_ogrodnika: Tak, to prawda nic z nowości raczej nie znajdziesz. Ja to nigdy nie patrzyłam na nowości tylko szłam, dawałam sobie z 30 minut żeby spokojnie przejrzeć co akurat jest w księgarni i brałam to co mnie zaciekawiło
@pies_ogrodnika: tylko że powieść, to i po kilku latach jest tak samo dobra. Wcale nie trzeba czytać nowości (no chyba że ktoś specjalnie czeka na jakąś np. Grę o Tron). A z książkami technicznymi, to zazwyczaj jest tak, że wiedzą szybko się dezaktualizuje. Jak wychodzi książka o Javie 8, to kupuję ją za 100zł jak wychodzi i się z niej uczę. Co mi z książki, która kosztuje 15zł, ale jest o
@czysta: Polecam antykwariaty, co prawda książki używane, czasem w słabym stanie, ale ceny trzy razy tańsze. Zwłaszcza, że najważniejsza jest zawartość, a ona jest taka sama w książce z antykwariatu kupionej za 12 zł, jak i takiej z Empiku za 39,99.