Wpis z mikrobloga

@PomozcieBijaMnieNiemcy: Myślałem o tym, perspektywa spędzenia trochę czasu w okolicy świąt z córką jest kusząca ale to nierealne. Martwi mnie jednak ten zapis w Kodeksie Pracy:

Art. 167 W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art. 155 1 .
@xSQr: No to już od pracodawcy zależy jak to zrealizuje. Bo ma pełne prawo dać ci urlop i musisz go przyjąć.
Ale z drugiej strony - jeśli cię potrzebuje do końca wypowiedzenia to zapłaci ekwiwalent.
ja jako pracodawca wybrałbym optymalne dla siebie rozwiązanie kończąc umowę z pracownikiem

@graf_zero: O widzisz, tu powstaje konflikt interesów a prawo niestety - jak w większości przypadków jest po stronie pracodawcy a pracownik jest niemal bezwolny....
@xSQr: Pamietaj, że na Urlopie też możesz iść na L4. W IT to często bardzo bolący kręgosłup, problem z nadgarstkami itp ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@xSQr: A widzisz, tego nie wiem. Jeżeli są wredni to pewnie beda kombinować - nawet może Ci kierownik do domu przyjechać i sprawdzic czy jesteś w miejscu wpisanym na L4 - była u mnie taka akcja w pracy, mimo tego że przełożony wiedział o kumplu, że mieszka już na swoim a nie wynajmowanym itp.