Wpis z mikrobloga

#gamedev #gamemaker

Mirki, potrzebuje pomocy. Robie w gamemakerze klasycznego scrolling shootera dla siebie i 3 kumpli (fani Indie gierek), opartego o universum gwiezdnych wojen bo wszyscy razem ostro gramy w figurkowego Xwinga. Żeby zmieścić 4 osoby przy jednym kompie będę podłączał dwa pady. Póki co jakos sobie prowizorycznie ogarniam programem joy-to-key, ale przyjdzie taki moment w którym chciałbym miec obsługe pada wbudowaną w samą grę... cos próbowałem tam googlować ale jakieś mega skomplikowane rzeczy mi wyskoczyły.

Czy to jest w zasięgu nooba który nie jest programista i wszystko robi drag-and-dropowym interfejsem?
  • 4
@w_szafa
dnd wydaje się być dość ograniczony i nie wszystko można tym zrobić. Polecam dodawać trochę tych klocków z kodem - nie jest trudny, a będziesz miał większe możliwości i większą kontrolę nad tym co się dzieje. Z czasem się przyzwyczaisz i będziesz tylko tego używał.
Co do sterowania to nie wiem jak Ci pomóc.

@Luk_1mex: zmieścić to ja mogę, ale ma byc też przyjemnie i komfortowo.

Jaka jest najłatwiejsza droga by przejść z DnD na normalne kodowanie? swego czasu pisałem proste tekstowe gierki w jakichs edytorach, jakoś bym to ogarnął, ale z której strony to ugryźć? Mogę wziąć i swoje dotychczasowe dzieło otworzyć w formie tekstowej i kontynuowac w ten sposób? Zakładam że mogłoby byc szybciej, bo ten gamemaker to czasami jest koślawy.