Wpis z mikrobloga

@bartdziur: olej, wstawienie takiego świstka niej jest równoznaczne z doręczeniem wezwania. Poczekaj na wezwanie, które przyjdzie tradycyjnie - pocztą. Poczytaj anuluj-mandat.pl, znajdziesz tam sporo przydatnych informacji. pro tip: Ciekawe jak zmierzyli te 10m, czy "na oko" czy atestowanym sprzętem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bartdziur: same here tyle że Ruczaj. To dzięki mapie zagrożeń : każdy możne wsadzic pinezke na stronie i niebiescy muszą jechac. Radze się przejść bo mają fotki aut.
@p3k1: @zgredek5812: niech w tym Państwie w końcu będzie jakiś ład i porządek, a nie tak, że każdy sobie samowole uprawia i nagina prawo wyłącznie dla własnego interesu. Pozostawienie takiego gówno-świstka z wyimaginowanym terminem 3 dni gdzieś na aucie nie ma żadnego umocowania w prawie i to wyłącznie dobra wola opa jeżeli tam pójdzie.

Krótko mówiąc, czekamy na IMIENNE wezwanie w którym musi być uwzlędnione z jakiego art. wzywają OPA
  • 0
Dzięki za radę @papciu . Rozumiem że czekam sobie na wezwanie, przyjdze do Bielska-Białej to oczywiście rozliczenie za dojazd i utracone zarobki z pracy. A co jak skieruja po mojej wizycie sprawę do sądu? Jak sie bronić?
@papciu: Masz dużo racji w tym co piszesz ale gość wie, że źle zaparkował i wie, że mandat jest zasadny. Można z tym walczyć, nawet dla zasady (często tak robię w życiu) ale pytanie czy nie będzie z tego więcej dymu niż pożytku.
@bartdziur:
Powiem Ci, jak zrobiłem to ja i z jakimi trudnościami się spotkałem.

Moje wezwanie (już te wysłane pocztą) miało formalne braki, tj na wezwaniu nie było informacji o tym w jakim charakterze mnie wzywają, jakie przysługują mi prawa (to koniecznie musi się znaleźć!) i z jakiego artykułu. Ten argument podniosłem w sądzie i postępowanie zostało umorzone. Nie wiem czy z tego powodu (tak powinno być) bo sąd tłumaczył to niewykryciem
  • 0
@papciu dzięki za dokładny opis. Myślę że sam opiszę to co się będzie działo w mojej sprawie.

Mam jeszcze pytanie czy wiesz może czemu na moim wezwaniu nie ma charakteru w jakim mnie wzywają? Powinno być chyba że jako świadek lub podejrzany. Dlaczego tego nie dają?
@bartdziur: to 'wezwanie' zza wycieraczki nie jest wezwaniem. Olej to, żyj tak jakbyś tego nie znalazł :) Ten świstek nie ma absolutnie żadnego umocowania w prawie.

Na tym świstku nie ma Twoich danych (i charakteru w jakim Cię wzywają) bo nie wiedza kogo to pojazd sobie tak ładnie stoi :) Dowiedzą się później, jak jakaś biurwa z SM złoży wniosek o informacje o pojeźdie do CEPIK'u.

Dopiero wtedy (jak się nie
@bartdziur: Jak się nie stawisz na podstawie tego świstka zza wycieraczki, to wysyłają Ci wezwanie - już imienne - do stawienia się w SM. Tego poprawnego pod kątem formalnym wezwania nie olewasz bo za nie stawienie się grozi kara administracyjna.

Dopiero po tym rozpytaniu w SM są trzy możliwe warianty:
- albo bierzesz na klatę mandat
- albo nie przynajesz się do winy i sprawę puszczą do sądu
- albo nie