Wpis z mikrobloga

Mirki, co sądzicie o takiej sytuacji: Dziekan zarządził niedawno obowiązkowe sprawdzanie obecności na każdych zajęciach i przekazywanie mu nazwisk osób, które mają co najmniej 2 nieobecności. Wszyscy myśleli, że to pic na wodę, ale niektórzy już zostali wykreśleni z kierunku za "niepodjęcie studiów".

Sytuacja jest niefajna, bo dotyczy to też wykładów, gdzie sam prowadzący podkreślił na początku semestru, że nie wymaga obecności. Prawdopodobnie ma to związek z planowanymi zmianami, czyli warunkiem otrzymania dotacji ma być współczynnik 12 studentów na 1 prowadzącego. Czy takie postępowanie jest w porządku?

#studia #studbaza #pg
  • 15
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: Naprawdę uważasz, że siedzenie przez 2-3 h i słuchanie jak facet czyta swoją prezentację (mrucząc pod nosem) ma większy sens? Oczywiście są wykłady prowadzone w ciekawy sposób i dające dużo, jednak tutaj sprawa tyczy się właśnie tych pierwszych.
  • Odpowiedz
@mrokita: w takim razie trochę to dziwne. Ta praktyka miała zostać wprowadzona głównie na pierwszakach ponieważ przynoszą oni papiery i następnie znikają nie rezygnując wcześniej ze studiów. Taka akcja miała na bieżąco analizować skład grup i dostosowywać go na bieżąco do wymagań. Starsze roczniki miały mieć luz bo to właśnie na 1. roku działy się chore jazdy :/
Co do wykreślania to z tego co wiem najpierw powinno dostać się
  • Odpowiedz
@mrokita: na mechu ogólnie teraz się takie rzeczy dzieją że ja #!$%@?. Rozmyślałem trochę nad zaocznymi dalej na tym wydziale, ale tak mnie zniechęcają że #!$%@?ę to i idę na zarządzanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mrokita: z regulaminu pygy

Niepodjęcie studiów dotyczy studenta, który w okresie 4 kolejnych tygodni od rozpoczęcia semestru nie bierze udziału (nieobecności nieusprawiedliwione) w zajęciach dydaktycznych o kontrolowanej obecności (ćwiczenia, zajęcia laboratoryjne i projektowe, seminaria, pracownie, lektoraty, zajęcia z wychowania fizycznego) oraz/bądź studenta, który nie podpisał umowy, o której mowa w §8 ust. 1 pkt. 6.
  • Odpowiedz