Wpis z mikrobloga

#amiga - pytanko do obeznanych w temacie amigantów - czy istnieje jakaś sensowna dystrybucja linuxa (debian?), którą można by zainstalować na a600 + vampire 2 i używać tego jako główny komputer bez utraty resztek nerwów?
  • 9
@domin81: a czy vampire dorobilo się juz koprocesora matematycznego? Bo jak nie - to będzie problemik z linuksem.... NetBSD kiedyś buiało dystrybucję nie wymagającą FPU. Oczywiście zakładam, że MMU jest - bo tez nie jestem pewien....
@Kaczus2B: A to ma być implementacja sprzętowa w następnej wersji karty, czy software'owa? Coś mi się zdawało, że miało FPU dojść w gold core update, ale z tego co czytam nie ma... Kurde niby fajny ten vampire, kopa solidnego daje, ale w zasadzie nie ma do czego tej mocy wykorzystać. Do whdload spokojnie wystarczy 3x tańsza furia...
@domin81: Zależy jak na to spojrzeć - bo vampire to jakby taki dodatek software'owo - hardware'owy - bo z tego co mi wiadomo w dystrybucjach amigowych linuksa nie było emulatora FPU, więc musiał byc hardware'owy (dawno nie interesowałem się tematem, więc może coś się zmieniło, ale wątpię). Takowy emulator był w dystrybucji NetBSD (w dawnych czasach, jak kupiłem sobie Blizzarda030, to takowego używałem jako system dodatkowy, ale to było jeszcze w
używać tego jako główny komputer bez utraty resztek nerwów?

@domin81: chyba żartujesz. Chyba, że jako główny komputer do gier, to wtedy jak najbardziej, ale nie musisz mieć do tego Vampire, wystarczy trochę RAM do WHDLoad. "Główny komputer" musi dziś przede wszystkim umieć obsługiwać Internet, w szczególności WWW. Tego na Amidze 600 się nie da.