Wpis z mikrobloga

Mireczki, miało być pięknie z pierwszym warzeniem a jest lipa ( ͡° ʖ̯ ͡°) Brzeczkę przelałem do fermentora wczoraj około 13. Zadałem drożdże i dziś niestety nic się nie dzieje. Na powierzchni jest na środku mała pianka a na dnie widzę biały osad. Będzie coś z tego jeszcze ? Drożdże to US-05 a p--o z brewkit IPA 15 Blg. #piwowarstwo
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wakam: dość ciepło, ale nie powinna im się stać krzywda. Daj im czas. Zauważysz start fermentacji po rurce / po wygiętej pokrywie fermentora.
  • Odpowiedz
@wakam: Trochę ciepło, ale nie sądzę żeby pomarły (ale uważaj na przyszłość, bo jak szybko ruszą to Ci zanieczyszczeń naprodukują), w jakiej temperaturze była woda do rehydratacji?
  • Odpowiedz
wystudziłem do około 30 stopni


@wakam: Znów za ciepło, powinno się wystudzać do około 20, bo 30 stopni to już ryzyko że część pomarła, no ale zobaczymy, mi raz pomimo książkowego zadania drożdży wystartowały po około 36h dopiero.

a gdyby do jutra nie ruszyły to po piwie ?

Masz drugą paczkę, albo jakąś gęstwę?
  • Odpowiedz