Wpis z mikrobloga

@vesterr: Określenie "iraccy żołnierze" jest nie do końca precyzyjne. Goście z nagrania to członkowie PMU(szyickie milicje), które podlegają Ministrowi Spraw Wewnętrznych a nie armii.
  • Odpowiedz
@JanLaguna: A ja wprost przeciwnie, widziałem wpierw informacje, że to armia iracka a nie PMU, z wyraźnym podkreśleniem (co miało dodać jeszcze efektu szoku). No goście nie mają żadnych oznaczeń niż iracka flaga, żadnych szyickich emblematów, nic.
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: http://rudaw.net/english/middleeast/iraq/111120165 No nie, chyba że coś się zmieniło w ostatnim tygodniu, nie śledziłem sprawy, linia obrony była taka, że to wideo autorstwa ISIS celem szkalowania armii irackiej. Jeszcze ktoś z
  • Odpowiedz
@Ungern: Niestety, prawdy pewnie nie dojdziemy, bo tak jak napisałeś - oni nie mają emblematów żadnej jednostki. Przeczytałem ten artykuł z Rudaw.net. Myślę, że smaczku dodaje wypowiedź Abadiego:

Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi said in response on Thursday that he holds Amnesty International responsible for “endangering the security” of Mosul citizens by publishing “false information” regarding “unlawful killings” in some liberated areas around the city.

“The truth is that they
  • Odpowiedz