Wpis z mikrobloga

#programowanie #cnc

Witam i od razu przepraszam jesli kogoś niepotrzebnie zawołałem, ale mam pytanie. W firmie w której pracuję pracownik obsługujący zaczyszczarkę PCV zmienił tapetę na pulpicie (Windows 7). Zrobil to jakies 2 miesiące temu pewnie z nudów. Dziś nie chcial odpalić sie program do zaczyszczania, ponieważ okazalo sie, że została utracona cala baza danych. Informatyk powiedzial, ze mogla (ale nie musiała) miec na to wpływ zmiana tapety, kilku Januszow to usłyszało i wyrok został wydany. Powiedzcie mi proszę czy taka sytuacja jest możliwa? Czy zmiana tapety na pulpicie 2 miesiące temu mogla miec wpływ na dzisiejszą awarię?
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie jestem ekspertem ale moim zdaniem nie mogło mieć to wpływu. Ale teraz informatyk ma już konia ofiarnego. Grzebałeś w kompie, zmieniłeś tapetę, pewnie cos usunąłeś bo się nie znasz a informatyk się zna i mówi, że to twoja wina.
  • Odpowiedz
@Rymncimpir: Może się to wydawać błahym powodem, ale tak - to może mieć wpływ.
Podczas zmiany tapety ulegają zmianie rejestry systemu które odpowiedzialne są za obsługę maszyn cnc,
jedyny sposób żeby wszystko działało to ustawienie takiej tapety jak była przedtem
  • Odpowiedz
@Rymncimpir: Generalnie myślę, że prawidłowo. Sprzęt ma służyć do pracy, a nie do zabaw w stylu zmiana tapety. Ja będąc na miejscu tego informatyka też bym wysunął wniosek, że jeżeli ktoś zmienia ustawienia z tapetą to skąd mam wiedzieć, że głębiej nie grzebał.
  • Odpowiedz