Wpis z mikrobloga

#kupujzwykopem #motoryzacja #samochody #mercedes #4x4

Mirki, nastał ten czas w którym muszę się pożegnać z moim obecnym autem. W związku z tym szukam jego następcy. Teraz chciałbym spróbować czegoś co ma napęd na 4koła. Ile kasy chce przeznaczyć? Tego jeszcze sam dokładnie nie wiem może 15tys a może 25tys.
Jedno jest pewne.Fajnie jakby dało się nimi czasem zjechać z asfaltowych dróg. Interesują mnie tylko silniki benzynowe+gaz(czym większy silnik tym lepiej), automatyczna skrzynia biegów i skórzana tapicerka(łatwiej utrzymać ją w czystości). No i same auto im będzie większe tym lepiej.
Do tej pory moje takie szybkie typy to:
1. Ford Explorer (ale nie wiem jak to z jego serwisem i dostępnością części. no i ciężko coś fajnego znaleźć)
2. Mitsubishi Pajero Sport (chyba najbardziej terenowy z moich typów i cenowo też całkiem dobrze wypada)
3. Mercedes ML w163 (trafił tu bo mam właśnie mercedesa i to chyba dla tego mi się podoba. na dodatek ceny też są dość atrakcyjne.)
4. Kia Sorento

Ktoś może ma jakąś wiedzę na temat tych aut? warto się nimi interesować?
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ImeNs diesel 2.7 z MLa jest bardzo dobry, bodajze 163KM i ok. 400nm, no i v8. Z dieslem mam do czynienia na codzien i rzeczywiście to dobry silnik, natomiast v8 to tylko wyczytane opinie tudziez zaslyszane od posiadaczy
  • Odpowiedz
@m4rk: tak szczerze to teraz mam mesia z silnikiem 3.2CDI i wiem że te jednostki to dobre konstrukcje i mało palące. Tylko że ja nie chce już diesla. Wole wrócić do benzyny
  • Odpowiedz
  • 0
@ImeNs nie spotkalem nikogo, a kilku posiadaczy v8 w jeepach znam, kto by narzekal na te silniki. Ale nauczylem sie opierac na wlasnych doswiadczeniach, a ich jeszcze nie mam z tym motorem, wiec nic wiecej Ci nie pomoge :-) moze poza tym, ze moj przyjaciel, ktory jest dobrym mechanikiem chce kupic drugiego WJ, wlasnie z v8
  • Odpowiedz
@m4rk: czekaj, czekaj bo się trochę pogubiłem. On chce tego diesla czy benzynówke? bo taki silnik 4.7 v8 to bym przytulił ()
  • Odpowiedz
@m4rk: no właśnie z tego co jeszcze pamiętam to chyba z benzynek to właśnie 4.7 polecali. bo ponoć ta rzędowa 4.0 to mało udana była.

serio znów zaczne myśleć o jeepie. Ale z drugiej strony pajero też mi się podoba
  • Odpowiedz
  • 0
@ImeNs mi tez sie podoba, ale mozliwosci jeepa mam sprawdzone, a pajero w sumie nie znam. Poza tym, od malego chorowalem na jeepa, bo mi sie po prostu zajebiscie podoba. No i swiatla - k---a, w nocy nawet na swiatlach mijania jest jasno jak w dzien, a dlugie podpalaja trawe na poboczu
  • Odpowiedz
@m4rk: to kolejny argument za. Przez moją pracę(kierowca ciężarówki) mam teraz takie skrzywienie że jadąc normalną osobówką mam wrażenie że siedzę za nisko, światła słabo oświetlają mi drogę a w lusterkach nic nie widzę. Dla tego też i między innymi z tego powodu chce jakiegoś większego suva czy terenówkę.
  • Odpowiedz
@AllOver: a miałeś okazję nimi jeździć? jak to się sprawuje. Bardziej tu myślę o sorento. Choć tam też jest dużo amerykańskich wersji z napędem na tył ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@ImeNs: sam szukam takiej Sorento, ostatnio jedną jechałem i dobrze się to odpycha( ͡° ͜ʖ ͡°) należy szukać wersji z napędem automatycznym na 4 koła tzw. TOD. Wersja 3.5 ma 192km, po liftingu wszedł nowy silnik 3.3 ok 240 KM, ale to już okolice 30 tys+
  • Odpowiedz
@ImeNs: trzeba mieć te 25 tys, a dobre egzemplarze schodzą nie dłużej niż w dwa dni. Kilka osób z forum Sorento sprowadzało autko przez tego gościa i zawsze byli zadowoleni http://niusk.otomoto.pl/. Ten którym ostatnio jechałem jazdę próbną póki co nie jest na sprzedaż, bo gość który sobie handluje trochę samochodami mówi mi, że tak mu się spodobało, że przez zimę planuje sobie sam nim pojeździć. To było jedyne V6 w
  • Odpowiedz
@m4rk: na tę chwilę to są tylko takie rozmyślenia. nawet nie wiem jeszcze ile będę wstanie przeznaczyć na auto. ale jak kupie to postaram się poinformować co to za wehikuł u mnie zagościł. jak ty kupisz wj to też daj znać ;)
  • Odpowiedz