Wpis z mikrobloga

Jaki rak:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=581779505342430&set=a.155274351326283.1073741827.100005311572391&type=3

Witold Jurasz:

Wiele osób wkleja dziś na facebook zdjęcia tych, którzy opuścili nas w ciągu ostatniego roku. Ludzi znanych i zasłużonych. A ja w tym dniu myślę o tych, których codziennie zabijają rosyjskie b---y w Aleppo i których los - jak zawsze - mało kogo obchodzi.

P.S. na mój wpis zareagowało - o dziwo - sporo obrońców reżimu Assada. No więc Szanowni Państwo - możecie pisać skolko ugodno, ale jednego nie zmienicie. Wojna w Syrii zaczęła się od tego, że reżim w Damaszku postanowił strzelać do pokojowych demonstracji. I żadne antyamerykańskie i antyzachodnie strzeliste akty wiary tego nie zmienią. Żadne podpatrzone u idoli w rodzaju p Korwin-Mikke reductio ad absurdum nie zmieni "bad guys" w "good guys" i na odwrót.

#syria #bitwaoaleppo
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kemot88: Czy ja wiem czy od razu rak, jakby nie patrzeć to jest w tym dużo prawdy ale myślę, że byłoby dobrze jakby przy okazji pan Jurasz wspomniał również na przykład o tych, którym głowy obcina tak zwana umiarkowana opozycja i tak dalej.
No akurat to jak się to wszystko zaczęło ma duże znaczenie.
  • Odpowiedz
@OldFuckinPyroRex: @Frank_Costello: Sprowadzanie wojny w Syrii i walki o Aleppo do rosyjskich bomb wycelowanych w niewinne dzieci, a przyczyn wojny w Syrii do krwawego Assada masakrującego cywilów jest delikatnie mówiąc naiwne i mało obiektywne. Oczekiwałbym głębszego spojrzenia od wieloletniego dyplomaty i dziennikarza zajmującego się geopolityką.
  • Odpowiedz
Sprowadzanie wojny w Syrii i walki o Aleppo do rosyjskich bomb wycelowanych w niewinne dzieci,

@kemot88: Ale on tego nie sprowadził do tego, tylko przypomniał jak to się zaczęło. Dla niektórych zło jest złem i nie podlega racjonalizacji, możliwe że żyjesz na innym archipelagu niż W. Jurasz. #pdk
  • Odpowiedz
@OldFuckinPyroRex: Wojna w Syrii rozpoczęła się od zamieszek sprowokowanych przez agenturę opłacaną przez Saudów. Za jakieś trzydzieści lat wyjdzie pewnie też rola CIA - tak jak po latach wyszła odnośnie rozpadu Jugosławii. Czteroletnia susza doprowadziła do napływu do miast dużej ilości nowych ludzi - bezrobotnych, bez perspektyw na pracę. Konflikt na linii alawici-sunnici (wahabici) ułatwił radykalizację motłochu. Celowe ataki na policjantów i wojskowych miały na celu wywołanie ostrej reakcji władz
  • Odpowiedz
No OK, ale to on zaczął strzelać czy do niego strzelano? Życie to nie podstawówka, i ustalenie winnego jest zazwyczaj pożądane ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@OldFuckinPyroRex: Obie strony twierdzą, że ta druga zaczęła. :)

Wojna w Syrii zaczęła się od tego, że reżim w Damaszku postanowił strzelać do pokojowych demonstracji.

Czy to nie jest prawda?

Bez problemu można nagrania pokazujące, że pokojowi to oni nie byli.
  • Odpowiedz
@kemot88: na wszelki wypadek, bo żyjemy w chorych czasach i w internetach też różni maniacy ścigają, nowa, lepsza wersja komentarza:
Najmniej obchodzi najwyraźniej pewnego pana, który ma totalnie w dupie tragedię tych cywilów. Czy drze może swoją dobrze opłacaną mordkę: "wypuścić cywilów z oblężonego Aleppo, stop korzystaniu z żywych tarcz"? Czy apeluje, by zgodnie z przyjętą od dawna w oblężeniach zasadą cywilów ewakuować? A skąd, totalnie mu to zwisa.
Czy zadaje pytanie,
  • Odpowiedz
@kemot88: Ten Jurasz to specyficzna postać. Rok temu na Bieg Niepodległości w Warszawie zostały przygotowane koszulki z nałożonym na siebie konturem Polski z 1918 r i obecnym. Jurasz uznał, że to nawoływanie do rewizji granic i poleciał na skargę do bodajże mera Lwowa. Efekt był taki, że wybuchła afera międzynarodowa, parę osób w WOSiR-ze poleciało, nasz rząd podkulił ogon i kilkanaście tysięcy koszulek trzeba było zakleić "naprasowywanką".
  • Odpowiedz
@babisuk: Daje do myślenia. Poczytaj o tym jak CIA obaliła w Iranie demokratycznie wybrany rząd aby na to miejsce wstawić Pahlaviego. To było dawno więc najwięcej na ten temat opublikowano. Te same metody - opłacanie zbirów i podsycanie wewnętrznych konfliktów.
  • Odpowiedz