Wpis z mikrobloga

  • 44
@Mega_Smieszek: tyle że ja zamawiam 2 inne pizze, na których w sumie jest więcej dodatków (ważyłem, nawet +30% masy más korzyść 2x30 - oczywiście mówimy o pizzy amerykańskiej)
  • Odpowiedz
  • 141
@Mega_Smieszek no tyle że jedzenia nie powinno się mierzyć na pole powierzchni tylko gramaturę i tutaj 2x 30 może ważyć więcej niż 1x45. Mój znajomy był kiedyś szefem kuchni w da Grasso to tam wtedy nawet mieli tą samą kulkę na średnią pizze co na dużą, więc przy dużej dostawałeś po prostu cieńsze ciasto
  • Odpowiedz
  • 187
@Vaclav:
Dwie pizze 30 cm:
Promień całkowity: 15 cm → jadalny promień: 13 cm
Jadalna powierzchnia jednej: π⋅132≈530.9 cm2π⋅132≈530.9cm2
Dwie pizze: 2⋅530.9=1061.8 cm22⋅530.9=1061.8cm2

Jedna
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek no z tej duzej wyjdzie ci jakies 100 cm2 wiecej jedzonka. Jesli pizzeria ma opcje na jednej 45cm zrobic dwa smaki to ok, ale czasami jest tak ze dwie osoby zamawiaja razem, ale chca zjesc inne smaki, wiec decyduja sie wtedy na dwie mniejsze pizze. Niestety zazwyczaj wyjdzie drozej.
  • Odpowiedz
  • 129
@LeonL: ciasto nie waży 30% więcej. Ale specjalnie wydam te 200 zł i zrobię test z wagą po odcięciu brzegow. Tylko pewnie w weekend.
  • Odpowiedz