Wpis z mikrobloga

Pamiętacie ten wpis? Po długiej walce udało mi się skończyć (prawie) remont łazienki. Wszystko robiłem sam, bez pomocy ekip budowlano-remontowych, w większości pierwszy raz w życiu. Trwało to aż 3 miesiące ponieważ robiłem to codziennie po pracy (ok 3 godzin) plus weekendy. W sumie z kilkoma dniami przerwy.

Zakres wykonanych prac
- skucie wszystkich płytek i w większości tynków (razem z podłogą)
- przesunięcie wejścia
- nowa wylewka na podłodze
- przerobienie hydrauliki
- elektryka
- nowe tynki
- płytki na podłodze i ścianach
- zabudowa rury
- malowanie
- montaż brodzika, kabiny, wc, itp
- osadzenie ościeżnicy i montaż drzwi
- inne różne niezbędne prace :)

Koszt do tej pory to ok 9000 PLN. Dojdzie jeszcze zakup pralki i elementów wykończeniowych. Jak ktoś się orientuje to nich napisze ile kosztowałaby sama robocizna.

Wołam tych, którzy chcieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więcej zdjęć w komentarzach

#remontujzwykopem #remont #lazienka #bohaterdomu
spider - Pamiętacie ten wpis? Po długiej walce udało mi się skończyć (prawie) remont ...

źródło: comment_6WdUsh5c5nOBORT8tGD7RuxSbThW3z1q.jpg

Pobierz
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spider: też własnie się nad pralką zastanawiać muszę. Warto inwestować w tą pralko-suszarkę? Dlaczego się na to zdecydowałeś?

@kolokwialnie: czemu wybrałeś akurat tą? Czym Ciebie zachwyciła?
  • Odpowiedz
@nowik: Nie wiem czy warto bo nigdy nie miałem. Na pewno lepiej jak nie masz miejsca na rozwieszanie ubrań zimą, albo nie chcesz czekać aż wyschnie. Odezwij się za jakiś czas to może wtedy będę wiedział :)

@olektrolek: myślę, że warto bo nie miałem tych cebulionów, a wolałem uniknąć kredytu. Przy okazji mam satysfakcję, że zrobiłem to sam.

@piwniczak: w dzisiejszych czasach męskość to są mięśnie
  • Odpowiedz
@spider: Za łazienkę 4mkw (montaż wszystkiego, hydrauliki od zera - chowane wszystko w ścianach/podłodze WIELKA PŁYTA!) płytki w przedpokoju i płytki w kuchni. (jeden gość). Z materiałem 4200 zł.

Osobno kupowałem prysznic, kibel, płytki. Klej, grunty, silikony, fugi, listwy itp. itd. w tych 4200.
  • Odpowiedz
@spider: hmm, czytales coś o bizotowaniu (w zależności od rejonu: flizowaniu) plytek? Albo źle widzę na telefonie, albo obudowane plytki na tym wc nie sa cięte do kąta... :-)

Tej wielkości łazienkę, za przyzwoleniem właścicieli (klucze do ręki od mieszkania, ew gdy ktos jest z domowników obecny i niema obaw) na gotowo tynk+wylewka+drzwi+bialy montaż+jakies ledy sufit, przerobki +- 2800pln. Kwestia hydrauliki, to kwestia zakresu prac, więc nie wyceniam, bo trudno
  • Odpowiedz
@ravau: są cięte do kąta, tylko że ręczną szlifierką i dodatkowo płytki są fazowane więc kąty nie przylegają na całej długości.

Napisałem co było robione :)

Jesli chodzi o płytki to ważniejszy dla mnie był wygląd. Potem jak będzie trzeba pomalować to jest 1 dzień roboty, a można częściej zmieniać kolor/odcień ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@spider: podsumowując, opłacało się? na oko licząc 3g*5dn*4tyg*3m+8g*2dn*4tyg*3m= daje około 370godzin pracy (3 dni w tygodniu + 8 godzin sb/nd). Biorąc pod uwagę komentarz mis_koralgol o oszczędności rzędu 6-7k to wychodzi gdzieś około 19zł/g.
Sam będę wykańczał mieszkanie niedługu, specjalnie się na tym nie znam, dopiero bym się uczył na robocie i się zastanawiam czy nie lepiej już znaleźć sobie jakąś pracę dodatkową na ten czas i po prostu kasę
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: musisz się zastanowić czy jesteś gotów poświęcić swój czas na remont i czy czujesz się na siłach żeby samemu to zrobić. Ja nie miałem tyle kasy żeby dopłacić więcej niż wydałem nawet o 3k, a czułem się na siłach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pralkę będę musiał brać już na raty. Zawsze możesz samemu zrobić to co potrafisz (np skuć płytki) a brać fachowców do trudniejszych
  • Odpowiedz