Wpis z mikrobloga

Po dłuższych testach uważam Xiaomi Router 3 za bardzo udany zakup. Spisuje się bardzo dobrze ale fantastyczne jest w nim oprogramowanie. Jeszcze nie widziałem nigdy tak prostego i przystępnego dla laika konfigurowania sprzętu. Świetnie zrealizowane zarządzanie przydzielaniem prędkości, można ustawić limit dla danego urządzenia albo priorytety gdzie router zarządza automatycznie wedle tych priorytetów. Poszczególnym urządzeniom można zezwalać na wejście np. tylko na dane strony z listy lub wpisywać strony na czarną listę czyli dane urządzenie na tak wpisaną stronę nie wejdzie.
Oczywiście dostęp do pamięci podłączonej przez usb, zdalne "zlecanie" pobierania jakichś plików na pamięć, upload zdjęć z telefonu automatyczny, zdalny (poza macierzystą siecią wifi) dostęp do plików czyli taka własna chmurka, oczywiście przydzielanie poszczególnym urządzeniom dostępu do tego dysku.
Jest również opcja wyłączania sieci w określonych godzinach, całej sieci jak i dostępu internetu dla poszczególnych urządzeń.
Przez tydzień fisiowania raz gdzieś na 5s złapał jakąś przymułkę co widac było na wykresie zużycia procesora bo skoczyło do 100%.
Pełne, zdalne zarządzenie routerem poza jego siecią wifi przez aplikację w telefonie.

Sprzęt za 110zł dla mnie po prostu petarda, nie wyobrażam sobie, że można to zrobić lepiej. Jedyny minus jak pisałem to porty 10/100Mbit i USB 2.0 ale router kosztował 30 dolarów! A no i jest 5GHz czyli dual radio :)

#xiaomi #router #internet #komputery #sieci #siecikomputerowe
elemenTH - Po dłuższych testach uważam Xiaomi Router 3 za bardzo udany zakup. Spisuje...

źródło: comment_OUBnI2ceatfQUgGpKoz041POxctetVvK.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
@elemenTH: podlaczaleś może do tego routera dysk zewnętrzny? Bez problemu go obsluzy? Czy router można ustawić jako serwer FTP / chmurę w taki sposób żeby np znajomy mógł na swój telefon pobrać plik z dysku podpietego do routera? Chodzi mi o to żeby mógł pobierać na telefon przez internet mobilny
  • Odpowiedz
@Dax13: Dysku nie podłączałem, podłączałem pena i działał. Działa chmura xiaomi przez ich aplikację, nie wiem czy da się połączyć inaczej nie testowałem.
  • Odpowiedz
@elemenTH: miałeś może problem z powolnym pobieraniem plików z dysku podłączonego do router za pomocą internetu mobilnego na telefonie? Gdy jestem podłączony do routera przez wifi to pliki pobierają się szybciutko, a gdy jestem na mobilnym internecie to pobieranie nie przekracza 5kB/s pomimo że prędkość przesyłu to ok 10MBit/s w LTE
  • Odpowiedz
@elemenTH: czesc dzis pprzez przypadek zauwazylem ze mam ograniczenie na routerze 10 Mbit a nie mam wlaczonego ograniczenia w nim. Jak bezposrednio do kabla podlacze laptop to predkosc jest standardowa, jesli pusze prze ten router to jest ograniczenie 10 Mbit, mozesz mi powiedziec o co kaman??
  • Odpowiedz