Wpis z mikrobloga

Hej Mirki!

Postanowiłem zrobić małe podsumowanie i podzielić się trochę moim prywatnym życiem z Wami.

Na stałe mieszka w Wielkiej Brytanii i kilka miesięcy temu rzuciłem pracę u idiotów i postanowiłem założyć własną działalność - pisałem o tym na mirko i dostałem sporo ciepłych słów (co nie ukrywam było bardzo miłe).

Muszę Wam powiedzieć, że to zajebiste uczucie gdy żaden gamoń (poza samym sobą) nie bombarduje zapału, pomysłów i nie narzuca swojego stylu pracy. To też spora odpowiedzialność - bo nie ma na kogo zwalić winy za niepowodzenia. Oczywiście winnego zawsze można znaleźć - ale nie o to w tym wszystkim chodzi. To niedobra droga jeśli chcemy się rozwijać.

Zajmuję się handlem i muszę przyznać, że czasem ciężko znaleźć motywację i wytrwałość - szczególnie gdy praca nie jest stricte zadaniowa - rezultaty mogą się pojawić nawet po roku. W związku z czym ta "marchewka, która zazwyczaj motywuje jest ledwie widoczna. Właściwie to jest to wręcz tylko "obietnica ledwie widocznej marchewki"... Mimo wszystko nie żałuję podjętego ryzyka.

Jeśli chodzi o zarobki - na razie zarabiam mniej niż w poprzedniej pracy, jednak w ciągu kolejnych 3 miesięcy powinno się to zmienić (mam nadzieję ( ͡º ͜ʖ͡º))

Dlatego Mirki pijcie ze mną kompot i trzymajcie za mnie kciuki, proszę. Odrobina pozytywnej energii zawsze na propsie.

mały spam tagami (w końcu atencja musi się zgadzać):
#chwalesie #uk #emigracja #pracbaza #oswiadczenie no i przez zawartość spoilera trochę #mikroreklama
  • 17
@Bieniuraper: tez sie zastanawiam czy nie zaczac sprzedawac pewnego dobra nabytego w polsce po znajomosci i sprzedawac w uk, ale nie wiem jak zaczac. Bedziesz zaczynac sprzedaz poprzez ebay?
@scobos: szczerze mowiąc ebay niebardzo pasuje do profilu mojej działalności.

Co do kierunku handlu PL->UK - w tej chwili kurs funta jest niezbyt korzystny. Z drugiej strony rynek brytyjski jest olbrzymi I znacznie bogatszy niż polski...
@ConorMG: tutaj jest o niebo łatwiej i taniej jeśli chodzi o koszty prowadzenia dg. Tu urzędnik chce pomóc, a nie udupić. Przepisy są przejrzyste i klarowne, a w razie wątpliwości rozstrzygane na korzyść podatnika.
@ConorMG: Dla mnie zus wyniósłby powyżej 1k zł, dla porównania tutaj płacę <15 funtów miesięcznie. Gdyby nie fakt, że potrzebowałem numer VAT EU to nie musiałbym zakładać działalności dopóki nie osiągałbym regularnych wpływów przez 3 miesiące z rzędu.

Oczywiście w momencie gdy mój roczny dochód wyniesie powyżej ~9k funtów wówczas ubezpieczenie zaczyna proporcjonalnie rosnąć. Jednak dodaj do tego fakt, że 11k jest kwotą wolną od podatku oraz coś na wzór liniowego
@Bieniuraper jak zarabiasz grosze to faktycznie podatki są niższe, w Polsce jednak są równe dla wszystkich, a w uk jak już zarabiasz konkretnie to też płacisz o wiele więcej niż w Polsce