Wpis z mikrobloga

Na pierwszym roku studiów powinien być obowiązkowy przedmiot "Logika w mieście", w którym tłumaczyliby studentom, że z środka transportu najpierw się wysiada, a potem wsiada; że nie stoi się w wejściu; że jak ktoś z tyłu chce wysiąść to możemy zrobić mu miejsce chwilowo opuszczając tramwaj (tak, nawet jeżeli "to nie twój przystanek"), że nie musisz drzeć ryja do telefonu, bo nikogo nie obchodzą problemy jakiegoś randoma, i najważniejsze: że wychodzi się na dwór, nie na pole.
#gownowpis #niepopularnaopinia
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MirekLurek: Z takim akcjami w komunikacji spotkałam się tylko w Krakowie, po kilku miesiącach olałam skrupuły i zwyczajnie się przepychałam: wsiadając w stronę przegubu (zawsze było miejsce żeby spokojnie sobie stanąć), a wysiadając prułam przed siebie ile sił. Co do głośnych rozmów, kilka razy bez mp3 i prawie dostałam raka.
  • Odpowiedz
Ten post to piękny przykład słoiczanej walki. Sam wychowałem się w Warszawie, stosuję się do opisanych reguł, ale nie mam bólu d--y, gdy ktoś tego nie robi. Najczęściej oburzenie z wieśniackich zachowań ma ktoś kto sam jest wieśniakiem i do Warszawy przybył dwa lata temu, nauczył się wszystkiego, a teraz sam czuje potrzebę szerzenia kaganka oświaty i pouczania innych. Najczęściej wiąże się to z poczuciem wyższości i miejskości. Nie wiem czemu, ale
  • Odpowiedz
@mopo: nie widzę niczego dziwnego/niewłaściwego w szerzeniu prawidłowych zachowań wśród społeczeństwa. co więcej, dziwi mnie fakt, że jako osoba, która wychowała się w mieście stołecznym na w------e na to aby na swoim podwórku było po ludzku ...
  • Odpowiedz
@tomaszk-poz: ostatnio zwróciłem kobiecie uwagę, że mogła by w metrze zdjąć plecak, bo miejsce blokuje.

"wie pan co, on jest bardzo ciężki, później będę miała problem z założeniem go" ... jednak zdjęła, wcale nie wyglądał na ciężki
  • Odpowiedz
@feuer: sprobuj przejsc na schodach we Wloszech czy Hiszpani po lewej stronie w metrze :)
W Angli wprowadzono, na niektorych stacjach nowy program pilotazowy, aby ukrocic chodzenie po lewej stronie na ruchomych schodach. Powod jest prosty, doprowadza to do przeladowania platform w innym razie.
W Francji, Paryz, na popularnych turystycznych liniach jest nawet wskazane stac tak, aby nikt nie mogl cie wyprzedzic. Tam maja wypracowana metode krojenia z kosztownosci, ze
  • Odpowiedz