@Peter_Mountain: Porównywałeś precyzję wskazania tego termometru piwowarskiego ze zwykłym prawilnym szklanym? Piszą że tolerancja błędu 5 stopni na tym piwowarskim. Trochę dużo...
@ifucha-pl Nic nie filtruję, odsączam na sitku i wlewam resztę do gotowania. Godzina pracy mniej, a wydajność taka sama. Jest trochę więcej osadu, ale mi ta strata jednego litra nie przeszkadza przy takich lekkich stylach. A chmiele to Pacific Gem do gotowania i Rakau na zimno.
@RomeYY: Kusi mnie to bo ta mniejsza wydajność to jest pikuś jak kilo słodu podstawowego kosztuje 4-8zł. Szczególnie przy piwach do 15-16 blg bo takich robie zdecydowanie najwięcej, mocniejsze bym już sobie normalnie filtrował.
@Dine Worek jest zajebisty bo jest szybko i bez problemowo. Żadnego spadku wydajności, zawsze w punkt. Minusem jest osad. Piwo jest zawsze mętne, a przy pszenicy jak zobaczylem w wiadrze 10L osadu to miałem zawał :D Ale po tygodniu się ułożyło i były 2L straty. Coś za coś.
@Peter_Mountain: Lipa, tak jak przy warzeniu nie mam problemu z wylaniem 2l piwa z osadem, tak przy rozlewie do butelek nienawidzę. A jakiś gęstszy worek nic by nie dał?
Witam, mam takie pytanie. Czy według was jest możliwe dojeżdżać rowerem do pracy 11 km rowerem? Droga Miasteczko-wioska. Praca od 7-15 więc w sumie spoko jak na rower. Ewentualnie jakiś elektryczny DOBRY rower? Poleci ktoś coś? #rower #rowery
New Zeland Pale Ale się zaciera!
#piwowarstwo
I powiedz, czy worek na słód jest wygodny? Filtrujesz to później jeszcze?
#ifucha
@Peter_Mountain: ehh, tez tak mialem przez rok :/
@Dine Worek jest zajebisty bo jest szybko i bez problemowo. Żadnego spadku wydajności, zawsze w punkt. Minusem jest osad. Piwo jest zawsze mętne, a przy pszenicy jak zobaczylem w wiadrze 10L osadu to miałem zawał :D Ale po tygodniu się ułożyło i były 2L straty. Coś za coś.
@Peter_Mountain: pacz go, juz daje New England Vermont stajl aka #doctorbrewcwel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dine Pewnie tak. Albo filtrowanie przy rozlewie do wiadra, ale ja tego nie robię.