Wpis z mikrobloga

Tak sobie jeżdżę street view po Petersburgu i takie oto przypadkowe miejsce, naprawdę piękne miasto! Z chęcią bym się tam przejechał, zaraz obadam sobie, jakie formalności trzeba wykonać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

link rel: https://www.google.pl/maps/@59.9339696,30.336938,3a,75y,51.26h,97.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLBGzVWi2plrMIqTmnxUTog!2e0!7i13312!8i6656

#rosja #petersburg #turystyka #podroze #architektura
pogop - Tak sobie jeżdżę street view po Petersburgu i takie oto przypadkowe miejsce, ...

źródło: comment_C9YZJ7jvDWz7wlwuqHXoNaol6otY1QyV.jpg

Pobierz
  • 20
@pogop: Wiza i bilet :) Ja wizę załatwiałem bezpośrednio w centrum wizowym w Krakowie - bez problemów. W przyszłym roku planuję znowu wyjechać do Rosji. Jeszcze nie wiem co oprócz Moskwy zobaczyć. Może podjadę do Leningradu ;)
@pogop: Samochodem nie polecam. Samolot w zeszłym roku wyszedł mnie z Warszawy 520 zł w obie strony. Komunikacja w miastach jest bardzo dobrze rozwinięta i jest bardzo tania. Wiza to koszt około 260 zł + koszt zaproszenia do Rosji około 60 zł. Ja zaproszenie załatwiałem przez hotel w którym nocowałem - agencja HotelsPro. Hotele powinni mieć podpisaną z nimi umowę więc przy okazji załatwiania hotelu podpytaj o voucher. Jak będziesz w
@pogop: tak. Bez zaproszenia, wizy, oraz dogadanego noclegu na każdą noc (mało kto sprawdza stan faktyczny ale papier musi być) nie wjedziesz.

Kolejna sprawa o której nikt nie mówi, włącznie z ambasadą/konsulatem. W PL jest ambasada (Warszawa) i konsulat (Kraków) i rozpatrują wnioski wg. Twojego zameldowania ale bez wyjaśnień kto pod co podlega. Jak mieszkasz w Wawie ale pochodzisz z południa to ambasada w Wawie Twój wniosek odrzuci bez podawania przyczyny