Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z mirków mógłby mi w prosty sposób wytłumaczyć w jaki sposób płacić i otrzymywać #bitcoin ?

Nigdy tym się nie bawiłam, a chciałabym otrzymać w końcu pierwszą wpłatę.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smartzone: stwórz sobie tutaj portfel blockchain.info/wallet a później poproś kogoś żeby wpłacił pieniądze ze swojego konta bankowego przez inpay.pl na wskazany przez Ciebie adres bitcoinowy
  • Odpowiedz
@MysGG: nie polecam blockchain.info - to jeden z gorszych portfeli - na kompie lepiej używać electrum, albo multibit HD, natomiast na telefon komórkowy Mycelium - i ten ostatni polecam wszystkim początkującym
  • Odpowiedz
@adrix: Nie ma szyfrowania klucza prywatnego, przez co jak ktoś ci go zwinie w jakikolwiek sposób, tracisz hajs.
BIP38 z hasłem i kluczem jak chcesz iść w papier.
A stop, ty mówisz o jakimś online - to zawsze jest niebezpieczne.
  • Odpowiedz
@adrix: Jakiś czas temu chyba ludzie z @inpay narzekali, że portfel blockchain nie przesyła dokładnie takich kwot jakie są w zapytaniu - więc system nie akceptuje danej transakcji.

Druga sprawa była starsza - może już naprawili - były sytuacje, że to co wyświetlała witryna nie zgadzało się ze stanem faktycznym - ich portfel potrafił wyświetlać adresy, do których nie posiadał kluczy prywatnych - kilku użytkowników poniosło straty - nie
  • Odpowiedz
@McGravier: Kiedyś jeszcze w starym portfelu blockchain było kilka błędów, które zostały naprawione.Teraz blockchain.info ma całkiem nowy silnik portfela, nie znam dokładnych zmian "w kodzie", ale interfejs zmienił się całkowicie i teraz działa jako portfel deterministyczny.

@mihaubiauek: Możesz jakieś konkrety przedstawić na ten temat? Bo z tego co mi wiadomo to blockchain.info przechowuje zaszyfrowane klucze (twoim hasłem logowania, które tylko Ty znasz) i nikt, nawet administratorzy serwisu nie
  • Odpowiedz
@adrix: Cała idea BTC polega na tym, że to ja mam przechowywać oba klucze, nie ktoś. Czy to w hardwarze, czy w papierze, czy w jakikolwiek inny sposób, ale tylko ja mam mieć do nich dostęp i nikt z zewnątrz.

i nikt, nawet administratorzy serwisu nie mają do nich dostępu, twoje zarzuty wydają mi się bezpodstawne.

A no pewnie. Historia wielu tego typu serwisów dowodzi, że są świetnie zabezpieczone, do momentu defraudacji.
  • Odpowiedz
@mihaubiauek: Widać że udzielasz się na temat portfela blockchain.info nie mają wiedzy jak on tak na prawdę działa ...

@adrix: Cała idea BTC polega na tym, że to ja mam przechowywać oba klucze, nie ktoś. Czy to w hardwarze, czy w papierze, czy w jakikolwiek inny sposób, ale tylko ja mam mieć do nich dostęp i nikt z zewnątrz.

Po 1. Klucze nie są jawne na serwerze i są
  • Odpowiedz
@McGravier: Obiecującym portfelem, ale niestety jeszcze w fazie alpha jest według nas http://samouraiwallet.com/ który wspiera standard publicznych adresów, które nie naruszają prywatności użytkowników. Do tego szyfrowanie całego portfela. A na chwilę obecną najlepiej dopracowany jest jednak Mycelium.
  • Odpowiedz
Widać że udzielasz się na temat portfela blockchain.info nie mają wiedzy jak on tak na prawdę działa ..

@adrix: Dokładnie tak :) Brzmiało to jak kolejny scam typu portfel online, więc na ten sposób przechowywania bitków poszła krytyka. Dzięki za wykład, faktycznie brzmi legitnie, nawet z ciekawości spróbuję taki serwer uruchomić w najbliższym czasie u siebie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz