Aktywne Wpisy
ehh od pewnego czasu gierki mi nie dają kompletnie radości. Wracam w sumie do paru gierek online bo te z fabuła są po prostu nudne moim zdaniem ale przechodząc do meritum. Jakie polecacie fajne gry na PS5, Nintendo, PC? Tematyka obojętne
#gry #ps4 #ps5 #ps3 #psvita #psp #xbox #fps #rts #konsola #konsole #gra #steam #epicgames #gog #psstore
#gry #ps4 #ps5 #ps3 #psvita #psp #xbox #fps #rts #konsola #konsole #gra #steam #epicgames #gog #psstore
smutny_kojot +153
Dawno żadne miejsce nie wywarło na mnie aż takiego wrażenia. Tym razem moim celem było opuszczone wesołe miasteczko w Narze. Chociaż przedrostek "wesołe" ma aktualnie niewiele wspólnego z tym miejscem. Kiedyś tętniące życiem, dzisiaj z pewnością nie pamięta ile radości potrafiło dostarczyć.
Nara Dreamland powstało w 1961 roku na podobieństwo Disneylandu w Kalifornii. Park wizualnie przypominał Disneyland, ale oficjalnie nim nie był. Praktycznie funkcjonował bardzo dobrze do czasu otwarcia większego i nowocześniejszego miasteczka w pobliskiej Osace. W 2006 roku pojawili się tutaj ostatni "oficjalni" goście. Ci "nieoficjalni" biletu wstępu już nie potrzebowali, ponieważ park został zamknięty. Przez lata popadał w ruinę, natomiast otaczający go teren obrósł chwastami. Wesołe miasteczko stało się parkiem grozy.
Największą atrakcją parku był i nadal jest drewniany rollercoaster Aska. Dawniej się po nim jeździło, a teraz po prostu chodzi. Oglądanie wschodu słońca spacerując po kolejce górskiej - coś NIE-SA-MO-WI-TE-GO. A co więcej, najprawdopodobniej jestem jedną z ostatnich osób, które tutaj były. Nowy właściciel gruntu ponoć w końcu uporał się ze wszystkimi formalnościami (ponad rok miał się starać o stosowne pozwolenia) i od października ma nastąpić demontaż wszystkich atrakcji.
#rzucijedz #nara #japonia #podroze #podrozujzwykopem