Wpis z mikrobloga

Był sobie kiedyś taki program, co pozwalał łatwo i w miarę szybko przesyłać pliki przez LAN, nieważne czy to Linux czy Window$ czy Android. Szukam od obiadu i nie mogę tego znaleźć, jedyne co pamiętam to że GUI było ciemne. (,)

Kojarzy ktoś co to może być albo zna ktoś jakąś alternatywę? Muszę kilka plików przesłać a Linux niebardzo lubi się z moimi pendrivami...

PS. Mieszkam na głębokiej wsi więc wrzucenie na GDrive/etc nie wchodzi w gre.

#linux #windows #siecikomputerowe
  • 19
  • Odpowiedz
nie wiem nic o zadnym programie z GUI ale jesli chcesz sie pobawic to samba, a jesli chcesz na szybko to SCP (transfer plikow po SSH). Wystarczy uruchomic SSH na twoim linuxie i polaczyc sie do niego z innego kompa. Jesli inny komp do Windows to nawet mozesz uzyc WinSCP ktory ma bardzo ladne GUI. Jesli inny linux to mozesz zamontowac SCP w przegladarce plikow (chyb nawet myszka dasz rade wyklikac). Nie
  • Odpowiedz
@xDANTE: Ok wiec dziala to tak: tu masz tutorial . Na Mint zainstaluj i uruchom SSH. Na Windows zainstaluj i uruchom WinSCP. Do polaczenia uzyj swojego loginu i hasla jakie masz na Mincie. IP bedzie to IP twojego Minta (zeby sprawdzic zrob ifconfig) a standardowy port to 22.
  • Odpowiedz
@sexlord: no nie do konca. SSH jest (albo powinien byc) prawie na kazdym linuxie. W SMB jest cala ta zabawa z prawami dostepu i albo ustawiasz wszystko otwarte dla wszystkich, albo konfigurujesz z ldap albo konfigurujesz odzielny zestaw kont dla klientow SMB. To jest duzy bol dupy, a po SSH dziala, smiga, polaczenie jest domyslnie szyfrowane i masz od razu zarzadzanie kontami bo korzysta z kont systemowych.
  • Odpowiedz
@moh1942: Użyłem tego Dukto, działczy wszystko i szybko całkiem poszło. Dziękować. ( ͡ ͜ʖ ͡)

@JollyGiant: Już po fakcie ale z pewnością się to przyda. Danke. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No chyba nie. Smb działa tez w oparciu o konta systemowe. A jak tworzysz konto do scp to pamiętasz żeby zmienić na /bin/nologin?
  • Odpowiedz
@cruc: jak kopiuję cokolwiek (ext4->fat3/ntfs) to albo się niby skopiuje całość, pendrive pokazuje, że się zgrało, przekładam do drugiej skrzynki i nagle z 1,1GB zrobiło się np 600. Druga opcja - braknie kilku kB i sypie errorami z archiwum. Trzecia - output/input error i dziękuje, nie kopiuje sie nic.

@Kryspin013: TONA SZEKLI I LEWA RĘKA KSIĘŻNICZKI DLA TEGO PANA! Tak to to! xD
  • Odpowiedz
@cruc: Teraz mam Minta 18, wcześniej Sabayon/Gentoo, na laptopie był przez moment Parsix, potem Manjaro/Deepin i zawsze to samo. A pen pod Windą jak działa tak działał, nie mam pomysłu nawet jak to zacząć. (,)
  • Odpowiedz