Wpis z mikrobloga

@uzytkownikTHCE: Gdy rekrutowałem juniorów, czasem zadawałem zadanie: "napisać klasę com.company.First, com.company.Second i niech obie używają klasy com.company.util.Helper, ale dołączonej jako .class, a nie źródło". Ciała klas mogły być puste, byle by nazwy pakietów i użycia się zgadzały. Do dyspozycji vim/notatnik i linia komend. Większość sobie nie radziła, a ci, którzy wiedzieli chociaż, jak się za to zabrać, zazwyczaj znacznie lepiej wypadali ogólnie. Nie chciałbym pracować z kimś, kto umie napisać jakiś
@nachteil: ale po co komu to potrzebne? od tego każdy ma narzędzia, by nie musieć pamiętać jak to robić.
Tylko też nie ogarniam jak mogli sobie nie poradzić... bo jednak... help od javac jest wystarczająco dobry by potrafiąc czytać ogarnąć jak to zrobić w kilka minut i prób.
Z pamięci na pewno sam bym też nie zrobił, bo na co mi to pamiętać? jak nigdy tego nie używam.
GotoFinal - @nachteil: ale po co komu to potrzebne? od tego każdy ma narzędzia, by ni...

źródło: comment_ytEEgsejkJUSBNbWTxk1yF4oV1capLmz.jpg

Pobierz
@czougista: Polecam pisanie w edytorze tekstowym na początek i kompilowanie wszystkiego samemu 'ręcznie', ja tak robiłem na początku (nie z własnej woli, komp nie dawał rady z IDE, w sumie dużo się nauczyłem w ten sposób). IDE odwali za ciebie 90% roboty i nie będziesz wiedział co się dzieje, i to nie tylko jeśli chodzi o kompilowanie wszystkiego, ale także o sam kod ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sorhu: @nachteil: nigdy nie używałem ręcznie javac, komendę tak właściwe znam bo często gdzieś ktoś o niej pisze, nawet w samym IDE nie da się jej nie zauważyć, to w opcjach, to w konsoli.

@Porana123: A jak dla mnie to zbędne i może zniechęcić do nauki - osoba ucząca się powinna sama zdecydować.

Jedni wolą się uczyć od góry do dołu, inni od dołu do góry, a inni zostają
@GotoFinal: To, co opisałeś, to mniej więcej to, co miałem na myśli - wiadomo, że nikt nigdy w pracy nie użyje javac z linii komend, ale cechą osoby, którą puściłbym dalej w rekrutacji, jest to, że po pewnym czasie używania narzędzia zacznie się zastanawiać, jak ono działa w środku i co się dzieje pod spodem, zacznie drążyć. Tak samo, jak nikt nie będzie implementował hash mapy czy kilku rodzajów list, ale