Wpis z mikrobloga

Jest bardzo dziwna sprawa z mlekiem z Lidla. Konkretnie chodzi o mleko w wysokich, litrowych kartonikach (Italpack) z OSM Głubczyce, 3.2%

Otóż, po jakimś czasie to mleko gęstnieje. Nie "kwasi" się, gęstnieje. Powstała breja ma konsystencję i smak nieco zbliżony do jogurtu. Przemianę można przyspieszyć, trzymając mleko w ciepłym miejscu (tj. w temperaturze pokojowej).

Po pewnym czasie, pomimo przechowywania mleka w lodówce jego podgrzanie sprawia, że w ciągu kilkunastu sekund przechodzi w stan gęsty.

Co się dzieje? Nigdy się nie spotkałem z czymś takim - "kwaśne/zsiadłe mleko" wygląda i smakuje zupełnie inaczej. Woda oddziela się od gęstszej części i ma ono kwaskowaty smak. Tutaj żadnej z tych rzeczy nie ma.

#mlekozkartonika #lidl #cojajem
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach