Aktywne Wpisy
FajnyTypek +64
Jak można traktować poważnie #rozowepaski jak wierzą w takie rzeczy
#logikarozowychpaskow #wtfcontent
#logikarozowychpaskow #wtfcontent
GoodLikE +83
Kupiłem se samochód. Ford Fusion 2.0 EB Titanium. Pół roku szukania i znalazłem go "pod nosem". Mirki pijcie ze mno kompot!
#chwalesie #motoryzacja
#chwalesie #motoryzacja
#cydr #cydrdomowy #pedzzwykopem
Eksperymentowałem już różne wersje cydru, wytrawne, ze stewią (tą z maltodextryną
@kendi: ja mam małe miarki, więc sypiąc cukier i ksylitol musiałem sypać 5x na jedną butelkę.. masakra. Kupie nowe miarki, albo bede sypał do wiadra.
@Curry_:
Cukier i tak się nie sypie żeby dosłodzić cydr, tylko po to żeby nagazować w butelce. Ja lubię
A w momencie butelkowanka miałem 0blg
To tak jak z gazowanym napojem. Można wybełtać butelkę żeby się wygazował, odkręcić i cały gaz wyleci, a napój będzie wygazowany. Ale można wybełtać butelkę, wygazować i odstawić a po
Slodkosc IMHO idealna, dość wytrawny. W porównaniu do cydru np. Lubelskiego duuuuzo bardziej gorzki. Ale jednocześnie nie aż tak cierpki jak zaraz po fermentacji.
@Curry_
Tak się zastanawiałem jak się ten nastaw robił, że się później rozlewa do butelek i dodaje cukru, żeby w butelkach się nagazował. Ale gdyby tak w czasie fermentacji na ostatni tydzień (czyli na połowę czasu) zakorkować na ślepo rurkę fermentacyjną, żeby ten gaz nie ulatywał tylko siedział w pudle i od razu się rozpuszczał w cydrze.
linkuje bo mysle warto przeczytac: https://projektcydr.pl/?p=336