Wpis z mikrobloga

Dobra, wrzucam przepisy, bo akurat mam 5 minut. Kolejność jak na zdjęciach.

Szybkie ciasto z jabłkami - jak wiewiórka [bezglutenowe, paleo]

SKŁADNIKI:
(tortownica 16cm)
- 3/4 szklanki mąki kasztanowej
- ok 0,5 szklanki dowolnego słodu [można mniej]
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie inne przyprawy korzenne
- szczypta soli
- 0,5 szklanki płynnego tłuszczu [oleju kokosowego, masła klarowanego, smalcu]
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 duże jabłka o dowolnym smaku*
- garść nerkowców
- kilka sztuk daktyli
- garstka suszonej żurawiny

Orzechy oraz bakalie posiekać, jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Oddzielnie połączyć wszystkie suche oraz wszystkie mokre składniki, następnie zmieszać jedne z drugimi niedbale, do połączenia składników. Wtedy dodać bakalie i jabłka i wymieszać tak, aby ciasto całkowicie pokryło owoce.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Przygotować sos. Daktyle posiekać i zalać zimną wodą. Orzechy namoczyć w wodzie i odstawić na noc, rano odsączyć. Połączyć daktyle [razem z wodą z nich], orzechy, cynamon i sól, a następnie zblendować na jednolity sos regulując jego konsystencję i smak wedle upodobań.
Gotowym sosem polać schłodzone ciasto.

UWAGI:**
* - preferuję twarde i kwaśne lub słodko-kwaśne
- jeśli nie macie czasu lub chęci, daktyle można zalać wrzątkiem, a orzechy zblendowac na masło bez namaczania, lub użyć gotowego masła orzechowego
- inne możliwe polewy, jakie będą pasowały do ciasta to mix tahini + cynamon [+ opcjonalnie miód i/lub olej kokosowy], albo po prostu gorzka czekolada

****************************************************************************

Czekoladowy tort z truskawkami [bez mleka i glutenu]

SKŁADNIKI:
(tortownica 16cm)
Czekoladowy spód [należy upiec dwa]:
- 2 żółtka
- 2 białka
- 20g kakao
- 40g ksylitolu

Truskawkowy krem:
- śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego [tylko twarda część]
- 40g oleju kokosowego, rozpuszczonego i wystudzonego
- kilka dużych truskawek
- dowolny słód, ilość do smaku

Do przełożenia/przybrania:**
- kilka łyżeczek kwaśnego dżemu malinowego*
- ok 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady + odrobina oleju kokosowego/masła

Przygotowanie blatów:
Żółtka ubić z ksylitolem na kogel mogel. Połączyć z kakao na jednolitą masę. Może wyjść gęste, ale to nic. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z czekoladową masą, a następnie przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie kremu:
Aby dobrze ubić śmietankę z mleka kokosowego, należy puszkę chłodzić co najmniej 12 godzin. Moja stała tam kilka dni (;
Oddzieloną od płynnej części śmietankę umieścić w misie i ubić tak jak bitą śmietanę. Dodać olej i zblendowane truskawki, dosłodzić do smaku i schłodzić w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka godzin.

Upieczone blaty tortu posmarować konfiturą, a następnie przełożyć 2/3 kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta, ponownie schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając odrobinę tłuszczu do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Schłodzić, a następnie oblać ranty i boki tortu. Na wierzch wyłożyć truskawki.
Kroić nożem maczanym we wrzątku.

UWAGI:
* - mój dżem nie był kwaśny, ale zakwasiłam go sproszkowaną witaminą C
http://nie-umiem-gotowac.blogspot.com/2016/09/czekoladowy-tort-z-truskawkami-bez.html (ten pierwszy na blogu będzie dopiero jutro)

#gotujzmatra #gotujzwykopem #paleo #bezglutenu #foodporn

Wołam @Ertrael: @rybsonk: a reszta mam nadzieję, że obserwuje tag. A jak nie, to zapraszam do obserwowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
matra - Dobra, wrzucam przepisy, bo akurat mam 5 minut. Kolejność jak na zdjęciach.
...

źródło: comment_Ch47lMQGCWL7oQcx4VmsHIt8y0D74FJn.jpg

Pobierz
  • 4
@austra: polecam jak najbardziej. Sama zakwaszałam tak jabłka do tarty jabłkowej, ale też zakwaszam tak guacamole, surówkę z jabłka i marchewki, można gazpacho/leczo tak zakwasić, choć wiadomo, że najlepiej do potraw niewymagających obróbki termicznej, np sos pomidorowy, albo pomidorówka już po nalaniu na talerz. Milion zastosowań ( ͡° ͜ʖ ͡°)