Wpis z mikrobloga

Jakie są wasze doświadczenia w piwach z dodatkiem soków owocowych? Planuję jedno z sokiem z pigwy, ale nie wiem jak się do tego porządnie zabrać.
#piwowarstwo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bogdan23: Cały cukier zjedzą drożdże, więc trzeba dosładzać. Gorzej już ze smakiem finalnie. Pigwówkę robią, więc pewnie się nadaje, ale ja raz zrobiłem cydr z wyciskanych pomarańczy i był taki kwaśny, że musiałem na 15l wsypać 1,5kg ksylitolu (co nie było tanią zabawą xD).
  • Odpowiedz
@Bogdan23:
piwa z sokami są dość kwaśne - po "odjęciu" cukrów, soki dają dużo kwasów, które ostatecznie pozostają, więc trzeba dokupić trochę ksylitolu dla zbalansowania (nie polecam laktozy, stewii czy aspartamu, czuć to w piwie że było dosładzane tanim składnikiem).
No i trzeba pić w miarę szybko, ciekawe aromaty owocowe znikają z czasem.
  • Odpowiedz