Wpis z mikrobloga

@romo86: 600ml skondensowanego mleka, 2 szklanki cukru, 125 gr masła. Do gara i mieszać na wolnym, aż zgęstnieje. Im dłużej się gotują, tym bardziej kruche. Niech sobie bulgoczą, tylko musisz ciągle mieszać. Gdy nabiorą odpowiedniej gęstości, wylewasz do jakiejkowiek foremki wysmarowanej masłem, czekasz, aż wystygnie i do lodówki. Najprostszy przysmak na swiecie :)

@companero
@romo86: blacha za duza na te calą masę, ale taka wpadla mi pod reke. ale to naprawde bez znaczenia. mozesz mase wylac do formy na babeczkę, i wtedy pokroić ten blok, albo do formy na muffiny, i przekroic na 4. Najwazniejsze to nie przypalic masy w garnku, bo jak zacznie gęstnieć, to sprawy tocza sie bardzo szybko :)
@elcezet: jasne!

edit: to mozna zrobic nawet z normalnym mlekiem, tylko wtedy krówki są kompletnie nijakie. Mleczko ma być tłuste. Robiłam też z masą kajmakową, ale wychodziły nieco za słodkie.