Wpis z mikrobloga

Z nudów napisałem skrypt w powershellu, który pozwala na synchronizację tapety na pulpicie z tą z ekranu blokady. Oczywiście chodzi o tapety z funkcji "Spotlight" (w polskiej wersji "W centrum uwagi Windows"). Skrypt działa sobie w tle i natychmiast po wykryciu zmiany tapety na ekranie blokady ustawia identyczną na pulpicie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://github.com/Sauler/SpotlightOnDesktop

#windows10 #windows #programowanie #powershell
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kicjow: Zapomniałem już nawet że coś takiego zrobiłem :D
W każdym razie z tego co widzę to było tworzone zadanie w Harmonogramie zadań. Więc żeby odinstalować stare to musisz usunąć to zadanie. Otwórz powershell jako admin i wklej to polecenie:
Unregister-ScheduledTask -TaskName "Spotlight". Poprosi o potwierdzenie i powinno wystarczyć
  • Odpowiedz
@kicjow: Co do niedziałającego Windows Spotlight. Masz aktualny system? W tą stronę bym szedł.
W ogóle to dziwię się że jeszcze działa ten skrypt. Myślałem że coś pozmieniali już i nie zadziała :D
  • Odpowiedz
@sauler: właśnie robiłem aktualizację i na jednym laptopie mi działało przed aktualizacją a na drugim nie a teraz po wykonaniu najnowszych aktualizacji ani na jednym ani na drugim nie działa ten Widnows Spotlight, ciągle jest jedna i ta sama tapeta domyślna
  • Odpowiedz