Wpis z mikrobloga

#elektronika #pytanie #arduino #raspberrypi #komputery #midi #gitara

Witam mirkow.
Chciałbym zbudować volume pedal / wah za pomocą potencjometru i arduino który by to sterował suwakami poprzez midi.
Czy ktoś mógłby mnie bardziej nakierować na to czego bym ewentualnie potrzebował lub odpowiedzieć mi czy to w ogóle możliwe? Z tego co się zorientowałem nie każde arduino może identyfikować się jako HID co chyba utrudnia sprawę
glupiekonto - #elektronika #pytanie #arduino #raspberrypi #komputery #midi #gitara

W...

źródło: comment_8oAzcS9CwEFfuQ5yeILPmOCnjmd5X4sN.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@glupiekonto: był jakiś program na PC, który zainstalowaną w systemie przejściówkę USB<>UART przerabiał tak aby identyfikowała się jako urządzenie MIDI. Ogólnie to będziesz musiał mechanicznie sprzężyć pedał z jakimś potencjometrem lub enkoderem, z tego co wiem są specjalne potencjometry do takich wah-wah, które mają podwyższoną trwałość. Poźniej tylko odczytujesz aktualny stan tego potencjometru / enkodera i wysyłasz na tej podstawie odpowiedni komunikat midi przez UART do komputera.
  • Odpowiedz
@glupiekonto:

pedał

lewaki mówią że to się teraz pisze homoseksualista...

A co do budowy takiego czegoś to słusznie piszesz że ma się identyfikować jako urządzanie klasy HID bo nie będziesz musiał pisać własnych sterowników, tylko zajmie się
  • Odpowiedz
@glupiekonto: Leonardo obsługuje HID. Na twoim miejscu zamiast potencjometru zastosowałbym hallotron albo szczelinomierze ir, bo potencjometr się szybko wytrze od ruchów i daje duży opór przy obrocie
  • Odpowiedz
@0xFE: z tego co rozumiem mógłbym wysyłać sygnały przez USB które na komputerze by były przetwarzane na midi?

Generalnie wszystko miało się odbywać poza kompem ale w pośpiechu kupiłem nano które jako HID nie działa więc myślę że będę musiał to obejść twoim sposobem
  • Odpowiedz