Wpis z mikrobloga

Mirki, jestem zielonka w #programowanie więc poproszę o podpowiedzi jak pójść krok naprzód.
Rozpocząłem własny, treningowy, notabene chyba za duży jak na mój skill projekt #html5 #css3 #php #mysql
Zrobiłem panel logowania do zaplecza strony, łączy się z bazą, pobiera dane, jest zabezpieczenie przeciwko wstrzykiwaniu sql, można się zalogować i wylogować.
W zapleczu strony zrobiłem (chyba dynamiczne) menu pobierane z bazy danych - ile będzie rekordów, tyle mi zrobi menu item'ów
I tutaj mnie nakierujcie: chciałbym zrobić tak, aby po kliknięciu danego elementu menu, zrobiło się pod nim require_once danego pliku, do którego prowadzi menu. W jaki sposób? Za pomocą czego? Na przykładzie z obrazka - jeśli kliknę w menu "dodaj zdjęcie" to pod menu mi zostanie zaczytany plik "add.php", jeśli kliknę "edytuj zdjęcie" to pod menu mi zaczyta "edit.php". Nie chcę, aby przenosiło mnie do nowej strony. Chcę w tej samej.

damianopolishiano - Mirki, jestem zielonka w #programowanie więc poproszę o podpowied...

źródło: comment_ndPHyewfDrbsHph0XVvOBUhcxujhTaUE.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Najkon: Jeżeli chcemy, żeby była naprawdę dynamiczna, to moduły będące "podstronami" panelu administracyjnego trzymamy właśnie w bazie. Jeśli chcesz zrobić system, w którym można wyklikać sobie odpowiedni moduł z formularzem, nie rozwiążesz tego za pomocą tablicy. Musisz stworzyć w bazie tabelę z modułami, opcjami, polami, itd.

Jeżeli chcemy zrobić panel administracyjny w którym opcje w menu zmieniają się rzadko, to spokojnie można ustawić linki na sztywno. Jest dokładnie tyle samo
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: W programowaniu projekty robi się od prostszego do bardziej skomplikowanego. Oczywiście, że trzeba myśleć trochę "przyszłościowo", ale czasami nie ma sensu za bardzo kombinować. Ja na twoim miejscu zrobiłbym normalny index z nagłówkiem, headerem, menu, footerem i mainem, który będzie się zmieniał w zależności od wyboru menu. Podzielić kod na kawałki i requirować je zawsze zdążysz, a wygodniej pracuje się na jednym pliku, niż na czterech. Jeśli funkcjonalność i
  • Odpowiedz
@Najkon: W początkowych fazach projektu tak. Bo pracujesz równocześnie na różnych technologiach i uwierz mi, że łatwiej jest naskrobać sobie skrypt js-a w indexie i potem go przenieść do odpowiedniego .js, niż skakać po plikach w edytorze.
  • Odpowiedz