Wpis z mikrobloga

jeśli chcecie jakiś mądry komentarz na temat wczorajszej konfy #apple #iphone, to nie przeczytacie nic mądrzejszego od tego:

Apple pominie etap VR, rozwijając się w kierunku Mixed Reality.

Procek A10 wystarczy by przebić HoloLens. Nastawienie na praktyczny machine learning w połączeniu z 2 obiektywami i badaniem głębi to przepis na mapowanie obiektów i przestrzeni.

Idealny czas na wielki powrót fotogrametrii.

Metal + machine learning + depth sensing

to pokazuje spójność strategii tej firmy budowaną latami.

Będziemy iPhonami mapować ludzi, pomieszczenia etc do VR.

źródło

imho kolejne 1-2 lata będą bardzo interesujące w tej kwestii.

#michalkosecki
  • 12
@venomik: chodzi o to, że Apple mniej więcej 2-3 lata temu zaczęło iść powoli w tym kierunku (popatrz na patenty z tego okresu - zwłaszcza te póki co niewdrożone). wiesz, czego skutkiem jest, a właściwie są - wczorajsze aparaty i ich obiektywy? m.in. zatrudnieniem dwa lata temu tego gościa.
@michalkosecki: Nie wiem, umiarkowanie interesuje mnie apple po tym jak próbowałem ich produktów i mi nie podpasowały.
Pytam tutaj konkretnie. Bo to co zacytowałeś oraz to co później wyjaśniałeś brzmi trochę bardziej jak 'Apple 2 lata temu zdecydowało się coś wdrożyć i teraz to rozpoczyna'.
@venomik: ale tu nie chodzi o to, że 2-3 lata temu ktoś powiedział "hej, idziemy w MR" - tylko o to, że to fragment software/hardware, który wtedy zaczął w tym kierunku ewoluować. popatrz np. na rozwój apple music (przejęcie beats, etc.) - to inny przykład spójnej strategii - jeszcze tutaj nie oceniam skuteczności, tylko pokazuję spójność. :)
ale tu nie chodzi o to, że 2-3 lata temu ktoś powiedział "hej, idziemy w MR" - tylko o to, że to fragment software/hardware, który wtedy zaczął w tym kierunku ewoluować

@michalkosecki:
Znów nie rozumiem.
Skoro 2/3 lata temu zaczęli ewoluować software/hardware w kierunku MR, to taką musieli podjąć decyzję.
Cały czas wszystko co piszesz brzmi w moich uszach jak podjęcie decyzji o pójście w pewnym kierunku.
@michalkosecki: pewne rozwiązania zazwyczaj projektuje się już kilka lat wstecz, wystarczy popatrzeć na mnogość patentów zgłaszanych przez firmy.
Niechaj będzie i ta spójność, ale co nam to mówi? Że strategia Apple jest dobra, czy jednak, że poruszając się według tej strategii Apple przespało boom na VR i jest do tyłu względem innych producentów w ładowaniu bezprzewodowym?