Wpis z mikrobloga

@paramite: Bardzo dobre mleko! Nie smakuje jak większość cieczy mlekopodobnych, które nie mają ani gęstości mleka, ani jego aromatu. W smrodek nie wnikałem, ale może nazywa się koneckie nie dlatego, że jest z Końskich, a od konia? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak, czy siak - polecam.
  • Odpowiedz
@paramite: Dla mnie wszystkie kartony wyglądają i smakują jak woda rozbełtana ze skrobią. W zasadzie nie wnikałem, czy za tym podobieństwem w smaku stoi sposób masowej produkcji, czy też jakieś cudowne przepisy krajowe lub UE (a może jedne i drugie?).
  • Odpowiedz
@paramite: najpopularniejsze jest UHT, to proces w którym mleko podgrzewa się do 150c i szybko schładza. Ma najdłuższy termin ważności, lecz pozbawiony jest charakterystycznego smaku.
Pasteryzacja i potem mikrofiltracja to podgrzanie do temp 74c więc większość bakterii i wartości odżywczych zostaje zachowana
  • Odpowiedz