Wpis z mikrobloga

Mam zagwozdkę mircy. Uczę się C++ już jakiś czas i myślałem o nim głównie zarobkowo, ale powoli dochodzę do momentu, gdzie nie wiem z czego się uczyć, kiedy będę mógł załapać pierwszą pracę, itd. Zacząłem niecały miesiąc temu, zupełnie od zera, opanowałem podstawy (a przynajmniej tak mi się wydaję). Co muszę umieć, gdzie znaleźć pierwszą biedapracę, skąd się dalej uczyć, jakieś książki, czy coś? Chętnie bym poczytał doświadczenia kogoś kto siedzi w temacie i może był w podobnej sytuacji.

#naukaprogramowania #programowanie #cpp
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy to jest dla mnie odpowiednia droga

@Ziutini: Tego to ja Ci nie powiem.

Natomiast jeśli nie jesteś w stanie zrobić prostych zadanek ze spoja, to zastanów się jaka jest Twoja przydatność dla pracodawcy. Pewnie po odliczeniu zusu będzie to koszt zusu.
  • Odpowiedz
@Ziutini: nie żebym cię zniechęcał, ale żeby mieć co pokazać dla pracodawcy to zamiast udawadniać mu że coś się tam nauczyłeś powinieneś sam się wykazać inicjatywą i zacząć coś tworzyć lub współtworzyć, pokazując w ten sposób że jesteś w stanie praktycznie wykorzystać swoją wiedzę, znajdź dla siebie jakąś niszę która cię najbardziej interesuje, obczaj gita, zacznij z niego korzystać, a jak już się trochę ogarniesz to zainteresuj się współudziałem w
  • Odpowiedz
@Ziutini:

Ale ja nawet nie potrafię się wziąć za te łatwe zadania ze SPOJA

Jeśli tak faktycznie jest, to by oznaczało że jednak ciągle nie rozumiesz podstawowych elementów języka z których korzystasz. C++ nie jest najłatwiejszy ale zrobić konsolowy program który sprawdza czy liczba jest liczą pierwszą, albo operujący na stringach to raczej są podstawy podstaw.

P.S uderzanie z c++ na polskim rynku pracy to nie jest łatwe zadanie, może
  • Odpowiedz
SPOJ to raczej sprawdza znajomość algorytmów, matematyki, itp, a nie samego języka. Podstawy trzeba ogarniać, ale poza tym przydaje się to zadziwiająco rzadko.

Dla pracodawcy masz wartość jak umiesz korzystać z bibliotek, sqla, frameworków. Wybierz sobie jakąś technologię i napisz program korzystający z SQLa pokazujący jakąś tabelkę, pozwalający edytować, usuwać, dodawać wiersze. Polecam qt, ale może być inny framework.

Ewentualnie jak chceszp isać gry (C++ to teraz bardziej do tego jest używany,
  • Odpowiedz
@Ziutini: jak juz czujesz sie w miarę w tym języku, zacznij pisać jakis program, na poczatek najlepiej taki, którego będzie można rozwijać o dodatkowe funkcje z czasem i którego sam uzywał będziesz. Dzięki temu zrobisz sobie portfolio i czego sie nauczysz...
  • Odpowiedz