Aktywne Wpisy

kieubasa +62

Ryksa +6
Mężczyźni którzy nie dotykali kobiety są żałośni. Coś jest z wami nie tak i tyle. Zamiast zrozumieć o co chodzi to zostajecie incelami w internecie, skill issue xD Trzeba było słuchać i uważać jak wam dziewczyny mówiły czego potrzebują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak mają powyżej 30 lat to już jest wstyd po prostu. Jako matka było by mi po prostu wstyd, że coś takiego wychowałam. Na
A jak mają powyżej 30 lat to już jest wstyd po prostu. Jako matka było by mi po prostu wstyd, że coś takiego wychowałam. Na

I teraz np jak chcę pobrać aktualny Order wprost z modelu User:
function getCurrentOrder(){
return $this->hasOne(Order::className(), ['id' => 'currentOrderId'])
}
I teraz, jak pobrać dane z drugiego stopnia zagnieżdzenia? Tzn z modelu User pobrać bezpośrednio aktualny Item.
#webdev #programowanie #php (tak, wiem, he - he) #yii
$currentItem= $this->hasOne(Item::className(), ['id' => 'itemId'])->via("currentOrder");
Co i tak nie pomogło, bo generowało tyle samo zapytań do bazy co użycie bezpośrednio 'attribute' => 'currentOrder.currentItem.name' w DataColumn. Słowo klucz do rozwiązania - "eager loading", domyślnie jest Lazy, gdzie relacje są ładowane dopiero przy ich użyciu (a więc każda z osobna).
@NieUsune: WTF
to ci się dzieje własnie z eager loadingu xD zresztą nie wiem co ty robisz tam, ale po co ci 17 zapytań ? ;o
ja zawsze korzystam z query buildera, dla mnie eager loadingu to rozwiązanie dla lamusów powodujące tysiące problemów i bottlenecków, omijaj eager loading z daleka jak tylko możesz i twoje życie stanie się lepsze :)