Wpis z mikrobloga

czesc mircy, czy ktos potrafi mi powiedziec czy sa jakies urzedy czy inne prawne instytucje ktore monitoruja monopole i im przeciwdzialaja? chcialem sobie pojsc z kobieta do kina a ze w moje miasto to #bialystok to sa tylko 3 heliosy. i co? #!$%@? bilet kosztuje 23zl! kiedys jak tam pracowalem w okolicach 2008 roku taki bilet kosztowal bodajze 18 zeta. a ze maja monopol w miescie to ceny dyktuja z #!$%@?. jest na nich jakis bat czy zostaje piratebay? czy zmienic prace i wziac kredyt?
  • 19
@xgor: tak, to jest drogo jak na Białystok. Bilety w weekend jeszcze droższe są (25zł za bilet). Helios nie ma ŻADNEJ konkurencji, bo kina "forum" nie liczę, bo repertuar jest nieistniejący.
@MoroMoro: co za kupony?
@No25: to, że gdzieś jest drożej, nie znaczy, ze często nie jest taniej. 50 zeta za 2 bilety, 25 zeta za najdroższą na świecie kukurydzę i wodę z syropem... Ile osób sobie na to może pozwolić?
@kusprzyk kupuj bilety na allegro. Często jest masa konkursów z biletami do wygrania i ludzie potem handluja po ~15 zł/sztuka.
Dostajesz kod i przy kasie zamieniasz go na bilet ;)
@konradk: @kusprzyk: a nie ma czegoś takiego jak masowe zgłoszenie? Bo mnie to też niemiłosiernie irytuje. W Warszawie bardzo podoba mi się kino Atlantic. Jest w centrum, ale bilety jak z normalnego małego kina. Dlaczego w Białymstoku tylko Helios?
@No25: Ale bilety w tym kinie są tańsze w porównaniu do innych kin w stolicy.
Rozumiem, że to jest każdego przedsiębiorcy indywidualna sprawa jaki biznesplan przyjmie - czy franczyza heliosa czy może konkurencja i walka o klientelę na ceny. Lecz to co zrobili w Białymstoku jest trochę dziwne. Postawili trzy takie same kina, które wcale nie są jakoś daleko od siebie. A na duże premiery nawet w weekend czasami możesz kupić
@No25: Nie, to że ktoś im pozwolił na monopol w 300stu tysięcznym mieście przez co ceny mają z dupy. Kiedyś jak były dwa heliosy to tyle kosztowało 3d w weekend. mega popcorn dobrze pamiętam 10zeta a teraz chyba z 17. teraz 3d w weekend to 28zeta plus #!$%@? wie skad 3 zeta za okulary. rozumiem że nie każdy musi chodzić do kina ale odrobina konkurencji zawsze dobrze wpływa na konsumenta. O
@tito17:
@kusprzyk: to będzie coś jak masowe zgłoszenie. Zglaszasz do uokik a oni sprawdzają czy to dotyczy tylko ciebie (wtedy kierują cię do lokalnego rzecznika konsumentów) czy większej ilości osób. Wtedy sami się zajmują sprawa a ty nie musisz brać udziału
@leobenos: mogli zrobić w Jurowieckiej, to podobno tylko Helios wyraził zainteresowanie - tiaa, chyba zainteresowanie kopertą pocztową z odpowiednią wkładką. Rynek na którym można dużo ugrać i brak propozycji? Na logikę: jeżeli w Białymstoku pojawiłoby się dowolne, nowe, nowoczesne kino i wprowadziło bilety nawet o 2-3zł tańsze niż w Heliosie, to prawdopodobnie dobrze by na tym zarobiło, ściągając do siebie niezadowolonych klientów Heliosa. Nie mówię już o tym, że dużo ludzi