Wpis z mikrobloga

@Agemaker: Domyślam się, po prostu pięćdziesiątka na pełnej klatce to z grubsza właśnie odpowiednik 35 na APS-C - czyli podstawowa stałka ogólnego przeznaczenia:) A jasne pięćdziesiątki akurat są proste optycznie i lekkie, więc w czasach analogowych ludzie mieli wygodniej. 50 na APS-C to jest w zasadzie szkło portretowe, więc rzeczywiście raczej rzadko będziesz odczuwać brak.
  • Odpowiedz
  • 0
@kapuczinho delikatnie ma tylko farbę zjechaną, ogólnie stan optyczny idealny, mechanicznie też nic do zarzucenia poza uszkodzoną osłoną przeciwsloneczna
@I-____-I nie wiem nadal jaka ogniskowa cie interesuje, najtańsze 70-300 o podłej jakości obrazu to i za 600 zł dostaniesz
  • Odpowiedz
@I-____-I:
P900 ma w największym powiększeniu ekwiwalent 2000mm.

Żeby tyle uzyskać na lustrzance z matrycą APS-C potrzebujesz szkła o ogniskowej 1250mm (w przypadku Canona). Canon kiedyś miał w ofercie szkło 1200mm f/5.6. Zdaje się, że wyprodukowali tylko kilka sztuk. Raz na jakiś czas można dorwać używkę w cenie w okolicach $200k.

"Trochę" tańszym rozwiązaniem jest 800mm f/5.6 + telekonwerter 1.4x. To koszt gdzieś $13.5k. BTW, z extenderem 2x uzyskasz nawet większe powiększenie,
  • Odpowiedz
  • 0
@m_bielawski w Canonie masz normalny AF tylko, obiektyw jest odpowiednio ciemniejszy. Stwierdzenia, że przy f11 żaden aparat nie jest w stanie ostrzyć w ogóle nie rozumiem. Co ma przysłona do autofocusa?
  • Odpowiedz
@Agemaker: aż taki dobry ten obiektyw? (nie wiem, bo jestem z Pentaxa). Zaraz sobie poszukam jakiś sampli :) Co jak co, ale nowe szkiełko to u mnie zawsze taki długi okres wstępnego podjarania i robienia zdjęć w dużych ilościach.

Edit: fajny sprzęcior, gratulacje :)
  • Odpowiedz
  • 1
@brylek jeden z podstawowych narzędzi pracy fotoreportera, pancerny, ostry, szybki i pięknie maluje, no i bardzo fajna uniwersalna ogniskowa "do wszystkiego"
  • Odpowiedz